Jégbe fagyott hírnév

2019.03.10. 07:42

Antarktiszi hegyet neveztek el az érsekvadkerti kutatóról

Az örök hó és jég birodalma, az Antarktisz, örökre őrzi egy érsekvadkerti származású orvos, dr. Boda János emlékét.

Sz. K.

Dr. Boda János életének relikviái a tájházban

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

Nem is akárhogyan: egy hegy formájában, melyet róla neveztek el. Boda János 1924-ben született, aki Érsekvadkerten töltötte gyermekéveit. A forradalom idején, 1956-ban hagyta el az országot és Ausztráliába költözött.

1959-ben orvosként csatlakozott egy Melbourne-ből a Déli-sarkra induló expedícióhoz, ahol egy évet töltött el. A következő expedícióra már meghívásos alapon ment el, összesen több mint négy éven át dolgozva a rendkívül megterhelő környezetben. Feladata a sarkvidéki hideg emberi szervezetre gyakorolt hatásának a vizsgálata volt. Fáradhatatlan segítőkészsége, optimizmusa és rátermettsége mindenki elismerését kivívta.

Dr. Boda János életének relikviáit Réti Lajos mutatta meg a tájházban
Fotó: T. A. / NMH

Antarktiszi helytállásának és egy kutató életének a megmentéséért II. Erzsébet angol királynő a Polar Medallal, Sarki Érdeméremmel tüntette ki őt és egy hegyet is elneveztek róla: a Mount Boda, Boda-hegy az idők végezetéig hirdeti a vadkerti orvos áldozatos munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában