toborzás

2019.02.18. 13:56

Seregnyi a lehetőség altiszttől önkéntesig Nógrádban is

A Magyar Honvédség (MH) számtalan lehetőséget és átjárható szolgálati formát kínál a katonai pálya iránt érdeklődőknek. A toborzók feladata Nógrád megyében is, hogy minél szélesebb körben megismertessék az érdeklődőkkel az MH nyújtotta lehetőségeket a hivatásos, a szerződéses, valamint a tartalékos szolgálat vállalása kapcsán.

Palchuber Kinga

Éleslövészet, a kiképzés fontos része, Kisterenye határában

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Idén lesz 15 éve annak, hogy a Magyar Honvédség önkéntes haderővé vált, így beosztásainak feltöltése és az utánpótlás biztosítása is toborzás útján történik. A katonai szolgálat ma már nem kötelező, hanem önként választott hivatás.

– Nekünk, toborzóknak az a feladatunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük az érdeklődőkkel a Magyar Honvédség nyújtotta lehetőségeket a hivatásos, a szerződéses, valamint a tartalékos szolgálatvállalás kapcsán – mondta érdeklődésünkre Nagy Gyula őrnagy, az Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője. A megyében ezen szervezet felel a katonai toborzás sikeres megvalósításáért.

Az irodavezető hozzátette: a haderőfejlesztési programnak köszönhetően – s annak fokozatos megvalósulásával – a honvédség minőségi körülményeket, korszerű technikai eszközöket és versenyképes jövedelmet ígér katonáinak, illetve honvédelmi alkalmazottainak.

– Jelenleg a szerződéses szolgálatot vállalók esetében az érettségivel rendelkező katonák kezdő fizetése havonta bruttó 277 ezer forint, de az alapfokú végzettséggel rendelkezők is mintegy bruttó 234 ezer forintot vihetnek haza. Ez az összeg pedig a seregben eltöltött évek folyamán csak növekszik – ismertette kérdésünkre Nagy Gyula. Az alapfizetés mellett a katonák számos egyéb juttatásban részesülnek.

– Az érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők, továbbtanulási szándék esetén jelentkezhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán indított szakokra és az MH Altiszti Akadémia új, Acélkocka elnevezésű altisztképzésére is. A tanfolyamrendszerű, egyéves időtartamú altisztképzésre minden tizennyolcadik életévet betöltött, érettségizett személy jelentkezhet, aki megfelel az előírt egészségügyi, pszichikai és fizikai követelményeknek – emelte ki az őrnagy.

Előnye, hogy már a tanulmányok alatt is havi jövedelmet folyósít a Magyar Honvédség, amely az érettségivel rendelkező katonák kezdő alapfizetésével megegyező összeg. A képzés sikeres befejezését követően – a választott szakterületen – hivatásos őrmesterként kezdhetik meg pályafutásukat a végzettek: illetményük ekkortól már bruttó 310 ezer forintra emelkedik.

A parancsnokság szakemberei folyamatosan várják a katonai szolgálat iránt érdeklődőket a toborzó irodán, Salgótarjánban. Emellett jelentkezni lehet a kormányablakoknál kijelölt ügyintézőknél, vagy akár az interneten is.

Lakóhelyünkön is szolgálhatjuk a hazánkat

A Magyar Honvédség a fentieken túl az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra is várja a honvédelem ügye iránt érdeklődő, elhivatott nógrádi állampolgárokat. – Ez a lehetőség elsősorban azoknak szól, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett szeretnének részt vállalni a lakóhelyük, vagy a környezetük védelmi feladataiban – mondta Nagy Gyula. Az őrnagy hozzátette: az önkéntesek évi húsznapos kiképzés mellett veszély- és katasztrófahelyzet – árvízi védekezés – elhárításában, rendezvénybiztosítási, toborzási, illetve különböző díszelgési feladatokban vehetnek részt. A tartalékosok felkészítése és alkalmazása alapvetően a lakóhelyhez tartozó járásban és megyében történik. A szolgálatért a területvédelmi tartalékosok is különböző juttatásokban – szerződéskötési díj, rendelkezésre állási díj – részesülnek, de a tényleges szolgálatuk ideje alatt beosztásuknak megfelelő fizetést kapnak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában