gyógyítás

2019.02.27. 19:45

Dr. Barrak élete a szécsényi egészségügy: sokat tett a helyiek gyógyításáért

A Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum Járóbeteg Szakrendelő Intézetében 2011. május 1-jétől fogadják a betegeket. Az intézmény Szécsény és térségében élő húsz ezer ember számára elérhető közelségben biztosít kiváló színvonalú szakorvosi ellátást. Szolgáltatásait egyre többen veszik igénybe a megye más területeiről is.

Szenográdi Ferenc

Dr. Barrak Ahmad az új, digitális fogászati panorámaröntgen-készüléket mutatja

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az intézmény igazgató főorvosa, dr. Barrak Ahmad az orvosi pályát hivatásának, életformájának tekinti. Nagy felelősséggel irányítja az egészségügyi centrum munkáját immár nyolc éve, az intézet megalakulása óta. Büszke arra, hogy jól felkészült szakemberek dolgoznak nála.

Természetesen az orvosokat másodállásban alkalmazza, a salgótarjáni, a balassagyarmati és a pásztói kórházból járnak Szécsénybe a szakemberek. Dr Barak elmondta, köszönettel tartozik nekik, hogy elfogadták a felkérését. Kezdetben 17 orvos dolgozott az intézetben, ma 33-an vannak. Az igazgató főorvos folyamatosan azon fáradozik, hogy bővítse a szolgáltatások körét. Szinte minden területet lefednek. Van egy tízágyas kórházi részlegük is, ahol értágító infúziós gyógyítást is végeznek. Rendelkeznek laborral, foglalkoznak gyógytornával, gyógymasszázzsal.

Dr. Barrak Ahmad az új, digitális fogászati panorámaröntgen-készüléket mutatja
Fotó: H. Cs. / NMH

Az igazgató főorvos munkájának egyik fontos területe az intézmény menedzselése. Mindent elkövet, hogy az orvosok számára a szükséges felszerelés rendelkezésre álljon. Minden évben sikerül komoly műszereket beszereznie. Múlt évben hatmillió forint értékű fiberoszkópot vásároltak. A műszernek a fül-orr-gégészet területén, a daganatos megbetegedések korai felismerésében van fontos szerepe. A kiváló minőségű orvosi eszköz endoszkópos vizsgálatra és gégekezelésre is alkalmas, de a belgyógyászatban, a tüdőszakrendelésen is alkalmazható. Használatával a kezdeti daganatos betegségek korán felismerhetők, nagyobb hatásfokkal gyógyíthatók.

Januárban gondot okozott a fűtés

A múlt hónapban egymás után mondták fel a szolgálatot az elektromos radiátorok. Az igazgató főorvos intézkedett, pár millió forintért vásároltak francia és belga típusú radiátorokat. Örömmel újságolta, hogy a szécsényi önkormányzat sikeresen pályázott energetikai fejlesztésekre, amiben a rendelő épülete is szerepel. A korszerűsítést követően a jelenlegi havi egymillió forint villanyszámla, több, mint a felére fog csökkenni. Dr. Barrak Ahmad igazgató főorvos a szerteágazó felelősségteljes vezetői munkája mellett részt vesz a gyógyításban is, heti két alkalommal tart fül-orr-gégészeti szakrendelést.

Az igazgató főorvos hozzátette: az országban nagyon kevés olyan hely van, ahol ambuláns kezelésben is használják ezt a korszerű eszközt. Szécsény szerencsére ezek közé tartozik.

Dr. Barrak Ahmad örömmel újságolta, hogy az idén két új műszert is sikerült vásárolniuk. A digitális panorámaröntgen a fogászatban és szájsebészetben tesz jó szolgálatot. Ezek után az érintett betegeknek nem kell Balassagyarmatra, Salgótarjánba, Pásztóra utazni, a felvételeket helyben is elkészítik. A másik szerzemény a mobil csontsűrűség-vizsgáló készülék.

Az intézménynek van rögzített csontsűrűség-vizsgáló eszköze, de a mostani beszerzés lehetővé teszi a szűrővizsgálatokon való használatot is. Dr. Barrak Ahmad orvosi küldetésének és elhivatottságának tekinti a prevenciót. Szécsényben és a környező településeken folyamatosan végeznek szűrővizsgálatot. Ellenőrzik a vérnyomást, a cukor- és koleszterinszintet, a lehetőség most csontsűrűség-vizsgálattal is bővül. Az igazgató főorvos úgy nyilatkozott, hogy fontos a betegségeket megelőzni, idejekorán felismerni.

Az intézetben olyan légkört alakított ki, ahol vallják: mi vagyunk a betegekért és nem fordítva. Úgy vélekedik: fontos, hogy a betegek őszintén, bizalommal forduljanak az orvoshoz, az asszisztensekhez. Minden követ megmozgatott, hogy a vidékről érkező betegek minél könnyebben eljussanak az intézetbe. Kijárta, hogy a helyközi autóbuszjáratoknak a rendelő előtt is legyen megállóhelye.

– A szervező, előkészítő munkában és azt követően is sok segítséget kapok Balla Mihály – országgyűlési képviselőtől, Skuczi Nándortól – a megyei közgyűlés elnökétől, Barna János – alelnöktől, Varga Bélától – a közgyűlés tagjától, Stayer Lászlótól – Szécsény polgármesterétől és bizalommal fordulhatok Becsó Zsolthoz és Becsó Károlyhoz – országgyűlési képviselőkhöz – utalt a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában