állattartás

2019.02.02. 06:50

Egyre nagyobb gondot okoznak Pásztón a kóbor kutyák

Pásztó lakói közül sokan panaszkodnak az utcákon kószáló ebek miatt, amely egyre nagyobb problémát jelent a településen. Az önkormányzat éppen ezért elhatározta, hogy fellép a kóbor kutyák ellen.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: pixabay

A városvezetés célja, hogy mindenki biztonságban érezze magát a városban, ezért újabb döntés született a felelőtlen állattartással kapcsolatban. – Az önkormányzat február 1-i hatállyal szerződést kötött egy céggel, amely ellátja az ebrendészeti feladatokat – mondta portálunknak dr. Sándor Balázs, a város jegyzője.

A kutya tulajdonosának ügyelnie kell, hogy kedvence ne szökjön el, és köteles ellenőrizni az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát
Fotó: pixabay

A jegyző arra hívja fel a helyiek figyelmét, hogy mindenki köteles gondoskodni arról, hogy a háziállata még rövid ideig sem tartózkodhat a gazdája nélkül közterületen, felügyelet mellett is csak póráz használatával.

– A kutya tulajdonosának fontos ügyelnie rá, hogy kedvence ne szökjön át a szomszédba. Ezenkívül köteles ellenőrizni az eb oltási könyvében az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát, és ha az korábbi, mint egy év, akkor mindenképpen be kell oltani az állatorvosnak – közölte Sándor Balázs, aki arra kéri a lakosokat, hogy amennyiben a kutyájuk elmúlt négy hónapos és még nem rendelkezik mikrocsippel, annak beültetéséről szintén az állatvédelmi jogszabályok alapján haladéktalanul gondoskodniuk kell.

Kóborló veszély

Az ebtulajdonosok egy része nem tartja be a helyi állattartási rendeletet és az állatvédelmi törvényt. – Az utcán kóborló állatok zavarják a lakókat. A közparkokban és tereken piszkítanak, széthúzzák a hulladékgyűjtő edényből a hulladékot. Sok gazda pedig póráz nélkül sétáltatja kedvencét – mondta korábban Fekete Zoltán, a Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója, aki azt tanácsolja, hogy nem célszerű ismeretlen, oltatlan és nem kiszámítható természetű kutyával kontaktusba kerülni, ezért inkább érdemes szólni az illetékes hivatalnak.

A láncon tartott ebekkel kapcsolatban pedig elárulta, hogy nagyon fontos annak hossza.

– A kis testű háziállatok esetében előírás, hogy a kutya akadálytalanul be tudjon járni egy tíz négyzetméteres, közepes testűek esetében tizenöt négyzetméteres, illetve nagy testű ebek esetében húsz négyzetméteres területet. Fontos továbbá a nyakörv rendszeres ellenőrzése is, hiszen az nem lehet túl szoros. Emellett a háziállat előtt mindig legyen friss és tiszta víz, valamint megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, de legyen egy olyan hely is a számára, ahová be tud húzódni az időjárási viszontagságok elől – hangsúlyozta a jegyző.

Mint elmondta, közös érdeke és igénye a lakóknak, hogy Pásztó utcáin nyugodtan sétálhassanak végig az emberek, a gyerekek biztonságosan eljussanak az iskolákba és játszóterekre. Ezt a célt pedig csak közösen összefogva és együttműködve lehet elérni. Emiatt kérik az állattartókat, fokozottan figyeljenek az állatvédelmi jogszabályok betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában