figyelemfelhívás

2019.02.05. 20:00

Az internet árnyoldalaira hívták fel a salgótarjáni diákok figyelmét

A biztonságos internethasználatra és az online bűncselekmények áldozatává válásnak megelőzésére hívták fel a diákok figyelmét a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

Tóth-Nagy Orsolya

Minden év második hónap második hetének második napja a biztonságosabb internetért nap. Ez egy nemzetközi kezdeményezés, amelyhez a rendőrség is csatlakozott. Ez alkalomból országszerte számos programot szerveztek, szerveznek, így a megyében is.

– A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott a felhíváshoz. A Ne akadj fenn @ hálón! elnevezésű komplex programmal kapcsolódtunk be a sorozatba, amely során több interaktív előadást tartunk különböző korosztályok számára. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az internet biztonságos használatára és az internethez kapcsolható bűncselekmények megelőzésére – mondta lapunknak dr. Noskó Zsolt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadója.

Hozzátette: a gyermekek mellett a szülőket és a pedagógusokat is megszólítják, hiszen fontos, hogy ők is együttműködjenek a feladatok végrehajtásában.

– Idén a salgótarjáni Kodály Zoltán iskolába vittük el a programot. Minden évben más-más helyszínre látogatunk el, ahol az elsőtől egészen a nyolcadik osztályig tartunk izgalmas előadásokat. Ilyen például a Mentsétek meg Gordont! című interaktív játék, aki egy plüss mackó és internetes bűncselekmény áldozatává vált. A gyerekek logikai és matematikai feladatok végrehajtásával fejtenek meg kódokat, majd annak segítségével nyitják ki a következő feladványt, emellett internetes segédleteket is kapnak, amelyekből megelőzési módszereket sajátíthatnak el – fejtette ki a bűnmegelőzési előadó.

Mint mondta, ezen túlmenően az iskolai számítógépekre feltelepítenek egy alkalmazást, amely negyedóránként egy kvíz kérdést tesz fel három választási lehetőséggel az internet biztonságos használatával kapcsolatban. A program csupán akkor enged tovább lépni, ha a gyermek helyes választ adott. Természetesen segítségkérésre is lehetőség van, hiszen fontos, hogy a fiatalok merjenek szólni, ha valami nem megy, hiszen így juthatnak előrébb.

A szakember arra is kitért, hogy nagyon nagy sikere van a kezdeményezésnek és a diákok visszajelzései is pozitívak.

– A program által közösen beszélnek a gyerekek ezekről a problémákról. Fontos, hogy a mai világban ne felejtsük el, hogy az internetes bűnelkövetőknek könnyen az áldozatává válhatunk. Minden korosztályban fel kell hívni az online veszélyekre a figyelmet és az áldozattá válás megelőzésére is – hangsúlyozta dr. Noskó Zsolt.

A salgótarjáni oktatási intézmény vezetője nagyon örült a kezdeményezésnek és fontosnak tartja, hogy a gyerekek tisztában legyenek az internet kockázataival.

– Nagyon aktuális ez a téma, hiszen a világhálón jelenlévő bűnözőknek nemcsak a diákok, de a felnőttek is ki vannak téve. Sokakban nem merül fel, hogy egy-egy fotó megosztásával, vagy a személyes adatok közzétételével milyen információkat nyújtanak magukról az emberek. Az előadások által rengeteg új információt kaptunk és érdekességet tudhattunk meg – osztotta meg Tajtiné Miklós Bernadett, a Kodály Zoltán tagiskola vezetője, aki nagyon pozitívnak és eredményesnek tartja a programot.

Veszélyes is lehet az internet

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy támogassák gyermekeiket a biztonságos internet-használatban és fedezzék fel együtt a világhálót. Fontos az is, hogy a felnőtt tájékoztassa az apróságokat a személyes adatok védelméről és a szabályokról. Ezen túlmenően a szakemberek azt tanácsolják, hogy a szülők üljenek le gyermekeikkel és beszéljenek az online ismerősökkel történő valós találkozás kockázatairól, valamint a világhálón található tartalmak hitelességéről is. Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy tájékozódjanak a csemetéik internethasználatáról és készüljenek fel a legrosszabb történésekre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában