Bátonyterenye

2019.02.15. 19:57

A hímzés csodáját osztja meg a fiatalabb nemzedékkel

Ivády Istvánné a kézimunka több évszázados hagyományán alapuló válfaját műveli: gobelinezik. A bátonyterenyei alkotó az ART11 Alkotó Társaskör alapítóinak egyike, akinek munkái már nemcsak országhatáron belülre, de azon kívülre is eljutottak.

Palchuber Kinga

„A kézimunkázás ezen válfaja, a gobelinezés akkor az igazi, ha nem veszíti el hagyományos mivoltát” – vallja Ivády Istvánné

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Ivády Istvánné kislány kora óta mindig is szeretett kézimunkázni, az örömmel varrott és hímzett darabok sokaságát máig féltve őrzi. – Anyukám világéletében csodálatos hímzéseket készített, már gyermekként ő mutatta meg nekem a varrás megannyi szépségét – mesélte a bátonyterenyei gobelinező.

Mint mondta: egy selyemcérnával kivarrt virágcsendélet látványa után határozta el, hogy tudását továbbfejlesztve megtanulja a gobelinhímzés technikáját, valamint a rendkívül változatos témák és színek alkalmazását. – Manapság sokan próbálkoznak a gobelinezés megújításával, szerintem azonban a kézimunkázás ezen varázslatos válfaja akkor az igazi, ha nem veszíti el hagyományos mivoltát… – tette hozzá Ivády Istvánné, aki már 1988-tól folyamatosan varrja szebbnél szebb képeit, párnáit, terítőit, vagy éppen használati tárgyként is funkcionáló más textilek díszeit.

„A kézimunkázás ezen válfaja, a gobelinezés akkor az igazi, ha nem veszíti el hagyományos mivoltát” – vallja Ivády Istvánné

Ivády Istvánné külön kis szobájának rejtekében mindig megnyugszik, ugyanis alkotás közben semmi más nem létezik számára csak a fonal és a vászon. – Régebben sokszor kérdezték: miért csak tájképeket hímzek? Valóban ez az egyik kedvenc témám, nagyon szeretem az erdőt, a hegyeket és a virágokat megörökíteni. Büszkeségeim között említhetem az almafavirágot, a szégyenlős kislányt és a kisterenyei kastélykertet ábrázoló hímzésemet – mutatott az alkotó az otthonának falait díszítő képekre. A gobelinező e képeket félévenként mindig átrendezi, hogy a szobákban mindig más-más alkotás kerüljön előtérbe.

Ivády Istvánné tudását és tapasztalatát máig örömmel adja tovább másoknak, de mindig szívesen tanította varrni a helyi alapfokú művészeti iskola diákjait is. Munkáit több csoportos és egyéni kiállításon feltárta már a bátonyterenyei művelődési és oktatási intézményekben, de bemutatkozott alkotásaival Salgótarjánban, Szécsényben, Kazáron és Dorogházán is. Mindezek mellet gobelinképei eljutottak már Franciaországba, Belgiumba, Angliába és Szlovákiába is. Az alkotó a jövőben is szeretne még kiállítani a megyében, s amíg tud: alkot rendületlenül…

Alapító volt

Ivády Istvánné több mint 150 gobelinképet ajándékozott már el, alkotásainak egy része magántulajdonban van. Ihletet festményekből, képekből is merít. – Nyugdíjba vonulásom után szükségem volt egy kis kikapcsolódásra, így először a helyi könyvtárban kezdtem el varrásra tanítani a környékbeli gyerekeket. Örömmel adtam át nekik a tudásomat, mindig érdeklődve figyelték: hogyan kel életre a vásznon – mondta a gobelinező. Emellett 15 évvel ezelőtt tizenegy alkotóval összefogva megalapítottuk az ART11 Alkotó Társaskört, ahol azóta egy családként alkotunk. Ma már hárman gobelineznek a körben.

 

Címkék#hímzés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában