Bátonyterenye

2019.02.15. 19:57

A hímzés csodáját osztja meg a fiatalabb nemzedékkel

Ivády Istvánné a kézimunka több évszázados hagyományán alapuló válfaját műveli: gobelinezik. A bátonyterenyei alkotó az ART11 Alkotó Társaskör alapítóinak egyike, akinek munkái már nemcsak országhatáron belülre, de azon kívülre is eljutottak.

Palchuber Kinga

Ivády Istvánné kislány kora óta mindig is szeretett kézimunkázni, az örömmel varrott és hímzett darabok sokaságát máig féltve őrzi. – Anyukám világéletében csodálatos hímzéseket készített, már gyermekként ő mutatta meg nekem a varrás megannyi szépségét – mesélte a bátonyterenyei gobelinező.

Mint mondta: egy selyemcérnával kivarrt virágcsendélet látványa után határozta el, hogy tudását továbbfejlesztve megtanulja a gobelinhímzés technikáját, valamint a rendkívül változatos témák és színek alkalmazását. – Manapság sokan próbálkoznak a gobelinezés megújításával, szerintem azonban a kézimunkázás ezen varázslatos válfaja akkor az igazi, ha nem veszíti el hagyományos mivoltát… – tette hozzá Ivády Istvánné, aki már 1988-tól folyamatosan varrja szebbnél szebb képeit, párnáit, terítőit, vagy éppen használati tárgyként is funkcionáló más textilek díszeit.

„A kézimunkázás ezen válfaja, a gobelinezés akkor az igazi, ha nem veszíti el hagyományos mivoltát” – vallja Ivády Istvánné

Ivády Istvánné külön kis szobájának rejtekében mindig megnyugszik, ugyanis alkotás közben semmi más nem létezik számára csak a fonal és a vászon. – Régebben sokszor kérdezték: miért csak tájképeket hímzek? Valóban ez az egyik kedvenc témám, nagyon szeretem az erdőt, a hegyeket és a virágokat megörökíteni. Büszkeségeim között említhetem az almafavirágot, a szégyenlős kislányt és a kisterenyei kastélykertet ábrázoló hímzésemet – mutatott az alkotó az otthonának falait díszítő képekre. A gobelinező e képeket félévenként mindig átrendezi, hogy a szobákban mindig más-más alkotás kerüljön előtérbe.

Ivády Istvánné tudását és tapasztalatát máig örömmel adja tovább másoknak, de mindig szívesen tanította varrni a helyi alapfokú művészeti iskola diákjait is. Munkáit több csoportos és egyéni kiállításon feltárta már a bátonyterenyei művelődési és oktatási intézményekben, de bemutatkozott alkotásaival Salgótarjánban, Szécsényben, Kazáron és Dorogházán is. Mindezek mellet gobelinképei eljutottak már Franciaországba, Belgiumba, Angliába és Szlovákiába is. Az alkotó a jövőben is szeretne még kiállítani a megyében, s amíg tud: alkot rendületlenül…

Alapító volt

Ivády Istvánné több mint 150 gobelinképet ajándékozott már el, alkotásainak egy része magántulajdonban van. Ihletet festményekből, képekből is merít. – Nyugdíjba vonulásom után szükségem volt egy kis kikapcsolódásra, így először a helyi könyvtárban kezdtem el varrásra tanítani a környékbeli gyerekeket. Örömmel adtam át nekik a tudásomat, mindig érdeklődve figyelték: hogyan kel életre a vásznon – mondta a gobelinező. Emellett 15 évvel ezelőtt tizenegy alkotóval összefogva megalapítottuk az ART11 Alkotó Társaskört, ahol azóta egy családként alkotunk. Ma már hárman gobelineznek a körben.

 

Címkék#hímzés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában