kémények

2019.01.23. 07:02

Könnyedén füstbe szállhat a biztonság

Kéménytűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethet a nem megfelelő tüzelőanyag használata, illetve a kéményseprés elmulasztása. Minden ötödik lakástűz a füstelvezetővel kapcsolatos problémákhoz köthető.

Gerhát Karina

Megnőtt a kéménytüzek száma a szilárd tüzelésű fűtőberendezést használóknál – ennek fő oka a nem megfelelő tüzelőanyag használata, valamint a kémények karbantartásának hiánya. A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan tüzelőberendezéseikben égetik el a háztartási hulladékot. Ez azonban nemcsak jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és életveszélyes állapotot is előidézhet.

Minden ötödik lakástüzet a kémény okozza – bízzuk szakemberre a karbantartást!
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

– Október közepén hivatalosan is kezdetét vette a fűtési szezon és azóta a háztartások többségében szinte folyamatosan fűtenek, ami egészen késő tavaszig is eltart. A tüzelő-fűtő berendezések azonban fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthetnek, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották. A biztonságos működéshez, illetve a kéménytüzek vagy szén-monoxid-mérgezések megelőzéséhez elengedhetetlen néhány fontos szabály betartása – mondta portálunknak Angyal Eszter.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a fűtőeszköz és a kémény kialakítását, illetve karbantartását tanácsos szakemberre bízni, a házilag barkácsolt berendezések ugyanis életveszélyesek lehetnek. Meghibásodás vagy működési zavar esetén minden esetben hívjunk szakembert. Ügyeljünk a rendeltetésszerű használatra, és soha ne fűtsünk háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával. Ezek ugyanis mérgező gázokat bocsátanak ki, emellett fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Ez utóbbi következtében leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki akár csak két hétig is háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

Még mindig nem késő pótolni

– Évente legalább egyszer fontos szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő-fűtő berendezésünket. Ha viszont ez a mostani fűtési szezonban nem történt meg, akkor még most sem késő ezt pótolni. A lerakódott por és szennyeződés ugyanis nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez, akár tragédiákhoz is vezethet – mondta Angyal Eszter. A katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette: fontos tudni, hogy a családi házakba nem megy automatikusan a kéményseprő, hanem az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Az időpontfoglalás többféle formában is megtehető: interneten, telefonon, vagy személyesen Salgótarjánban, a Szent Flórián tér 1. szám alatti épületben található ügyfélszolgálaton.

A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz esetén elsőként a kéményben csapnak fel a lángok.

– Fontos kiemelni azt is, hogy a tüzelő-fűtő berendezés és a kéményajtó közvetlen környezetét hagyjuk szabadon, ne tároljunk éghető anyagokat a közelében. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessünk résszellőzőt – tanácsolta a katasztrófavédelmi szóvivő.

Angyal Eszter hozzátette: a szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított annak utánpótlása. Még egy megfelelően működő, új fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos minden lakásba egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

– A nem megfelelő készülékek azonban életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és nem garantált, hogy időben jeleznek – hangsúlyozta a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A nograd.katasztrofavedelem.hu webcímen mindenki tájékozódhat a bevizsgált és megfelelő biztonságot nyújtó, illetve az ellenőrzésen megbukott szén-monoxid-érzékelő készülékek listájáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában