Óbudai Egyetem

2019.01.22. 19:18

Érettségi előkészítő és ösztöndíj várja a diákokat Salgótarjánban

Az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely (SKKK) kedden információs napot tartott a városháza Dr. Förster Kálmán Termében a térség középiskolásai számára.

Palchuber Kinga

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

Az Óbudai Egyetem (ÓE) 2016 szeptemberében új telephelyet hozott létre Salgótarjánban, amely 2017 őszétől fogadja a hallgatókat. Kedden a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely információs napján a diákok segítséget kaptak a továbbtanulást érintően, de a végzősök mellett az osztályfőnökök, az intézmények igazgatói és pályaválasztási felelősei is részt vettek az eseményen.

Sikeres képzések

A kormányzati célok elérésének egyik meghatározó eleme a salgótarjáni felsőoktatás újraindítása, egy olyan modellértékű oktatási rendszer kiépítése, amelynek első lépéseként az ÓE 2017 szep­temberében gyakorlatorinetált, négy féléves műszaki felsőoktatási szakképzést indított. A hallgatók az elméleti oktatás mellett 14 hetes szakmai gyakorlaton vesznek részt az egyetemmel együttműködési megállapodást kötött megyei cégek valamelyikénél. Emellett 2018 szeptemberétől már hét féléves mérnökinformatikus alapképzéssel is várják a továbbtanulókat.

Székyné dr. Sztrémi Melinda, a képzési központ és kutatóhely igazgatójának köszöntője után Dániel Zoltán alpolgármester azt hangsúlyozta: a felsőoktatás megyeszékhelyünkön kulcskérdés.

– A folyamatos elvándorlás, az aktívak csökkenő létszáma és az elöregedő társadalom mindenre – a gazdasági és szolgáltató szektorra is – kedvezőtlenül kihat. A fiatalok Salgótarjánban tartása ezért valóban létfontosságú, amely csak a megfelelő oktatással és munkahelyek biztosításával érhető el – mondta az alpolgármester.

Ezt követően dr. Gáti József, az ÓE általános rektorhelyettese mutatta be az egyetem múltját és jövőjét, majd dr. habil. Kovács Levente oktatási rektorhelyettes beszélt az egyetem vidéki műszaki értelmiségi képzésében betöltött szerepéről. Az informatikai alapképzés sajátosságairól dr. habil. Molnár András, a Neumann János Informatikai Kar dékánja tájékoztatta a jelenlévőket.

Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

Az egyetemvezetés új elemként jelentette be, hogy februártól érettségi előkészítőt hirdetnek a salgótarjáni telephelyen a középiskolás fiataloknak matematikából, informatikából és angol nyelvből. Ezenfelül felvilágosítást adtak az SKKK hallgatói számára meghirdetett speciális ösztöndíjrendszerről is.

A rendezvényen részt vettek annak a 19 Nógrád megyei vállalatnak a képviselői is, amelyek együttműködési megállapodás keretében szakmai gyakorlatra várják a hallgatókat. Közülük kettő cég beszélt az elméleti képzés és a gyakorlat összekapcsolódásának lehetőségeiről. A nap végén az érdeklődők működés közben láthattak 3D nyomtatókat, de bepillantást nyerhettek a térhatású tervezés rejtelmeibe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában