irodalomtörténész

2019.01.30. 11:59

Balassagyarmaton lelt menedékre Tormay Cécile, a Vörös Terror üldözöttje

Az Örökség Kulturális Műhely múlt heti vendége Takaró Mihály irodalomtörténész volt, aki a száműzött magyar irodalomról, azon belül Tormay Cécile-ről tartott előadást.

Sz. K.

A téma aktualitását az írónő fővárosból való száz évvel ezelőtti menekülése adta. Tormay Cécile többek között Balassagyarmaton is bujkált a tanácsköztársaság idején, feje fölött a kommunizmus halálos ítéletével.

A századforduló méltatlanul mellőzött, legnagyobb magyar írónője lelkében magyar, műveltségében teljesen nyugati volt. Ő írta meg a világháború után bekövetkezett összeomlás siralmas krónikáját látomásos erejű Bujdosó Könyvében. Napkelet című folyóiratában ő gyűjtötte össze a világháború után induló új magyar nemzedéket.

Kulturális tevékenysége elismeréseként 1935-ben egyhangúlag választották a Népszövetség Szellemi Együttműködés Nemzetközi Bizottságába, a Marie Curie halálával megüresedett székbe.

Sikere túlnőtt az ország határain, műveit angol, francia, német, olasz nyelvre is lefordították. Halála évében az Akadémia Nobel-díjra jelölte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában