kályha

2018.11.27. 19:53

Életmentő adományt kapott a mátraszőlősi család

Új kályhát adományozott a Váci egyházmegye karitászszervezete egy mátraszőlősi rászoruló családnak, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig füstérzékelővel támogatta a nehézsorsúakat. A hatóság Nógrád megyei szakemberei tegnap adták át az eszközt.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Elkezdődött a fűtési szezon, ami sokak pénztárcáját megviseli. A téli időszakban számos rászoruló igényel különféle támogatásokat. A katasztrófavédelem több karitatív szervezettel karöltve segíti a hátrányos helyzetű családokat a megyében.

A Váci egyházmegye karitászszolgálatával karöltve ezúttal egy mátraszőlősi családnak adományoztak kályhát és füstérzékelőt. A karitász célja a hajléktalanok, a hátrányos helyzetűek, a testi, szellemi fogyatékosok támogatása, valamint a rászoruló idősek ellátásnak és gondozásának a segítése.

– A kezdeményezés során olyan embereket választunk ki, akik egyedül élnek, magatehetetlenek vagy olyan keresettel rendelkeznek, hogy önerőből nem tudnák megfizetni ezeket a dolgokat – mondta Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Hozzátette: első körben 25 füstérzékelőt osztanak ki a rászorulóknak. Ez pár ezer forintos összeg, de az embereknek megterhelő, pedig a füst­érzékelő adott esetben akár életet is menthet. Fontos, hogy minőségi, megbízhatóan működő legyen a termék.

Nem is olyan egyszerű kiválasztani azokat a rossz anyagi helyzetben lévő családokat, akik segítségre szorulnak
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

– Ez egy gondozásmentes készülék, amelyet nem kell tölteni vagy elemet cserélni benne. A felhelyezést követően tíz év garanciát vállal rá a gyártó – mondta Szeles Péter.

Kitért arra is, hogy nem egyszerű kiválasztani azokat a rossz anyagi helyzetben lévő családokat, akik segítségre szorulnak, és valóban szükségük van a támogatásra.

– Tolna megyéből költöztünk Mátraszőlősre a közelmúltban kislányommal és férjemmel. A munka hozott ide, Nógrád megyébe minket. A nagy távolság miatt anyagilag nem tudtunk mindent megoldani a fuvarozással kapcsolatban. A Váci egyházmegye karitászszervezete sokat segített életfeltételeink rendezésében – mesélte Hantosi-Biszak Rita, az adomány átvevője.

Mint mondta, sok segítséget nyújtott számukra Zahar Béla pásztói plébános, aki jelezte dr. Beer Miklós megyés püspöknek, hogy nehéz helyzetben van a család. Ennek köszönhetően jött a támogatás.

– Nagyon örülök a segítségnek, hiszen nem tudtuk volna megoldani ezt a problémát – mondta a mátraszőlősi lakos.

A katasztrófavédelmi igazgatóság szakembere az adventi időszakban rejlő veszélyekre is felhívta a figyelmet.

– Fontos, hogy nagyon körültekintően használják és gyújtsák meg a mécseket és gyertyákat. Olyan helyre helyezzék el ezeket, amelynek az alja tűzálló – közölte Szeles Péter, aki elárulta, hogy minden évben több olyan riasztás van, amikor mécses vagy gyertya okoz tüzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában