Salgótarján

2018.11.21. 16:53

Birtokba vehető megyénk mini Csodák Palotája (fotók)

Természettudományos élményközpontot hozott létre a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület, amelyet szerdán hivatalosan is átadtak. A helyi csodák palotája mintegy háromszázmillió forint uniós támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg Salgótarjánban.

Gerhát Karina

Fotó: Hűvösi Csaba, NMH

Tavaly novemberben egy 300 millió forintos bejelentéssel emlékeztek meg magyar tudomány ünnepéről, amikor hivatalosan is nyilvánosságra hozták a Pegazus Élményközpont megvalósítását. Egy év elteltével pedig már birtokba is vehetik az érdeklődők megyénk mini csodák palotáját.

– Egyesületünk konzorciumi partnerségben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal (TIT) egy tavalyi pályázat jóvoltából a Pegazus Élményközpontot épített ki a Mérleg út 2. szám alatti ingatlan két szintjének fel­újításával. A legfontosabb cél, hogy növeljük a természettudományi, a matematikai, illetve a műszaki szakterületek vonzerejét a 6–24 éves korosztály körében. Ennek érdekében 33 köznevelési intézménnyel működünk együtt, amelyekből összesen 5000 embert kívánunk bevonni programunkba. Tesszük mindezt azért, hogy közösen terelhessük a természettudományok felé a fiatalok érdeklődését – mondta portálunknak Pálinkás Sándorné, a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület elnöke.

 

Repülőgép-szimulátor is rendelkezésre áll

– Az ingatlan első szintjén interaktív termet alakítottunk ki, ahol a gyermekek sok más egyéb érdekes eszköz mellett kipróbálhatják az okoshomokozót, valamint a motorszimulátort is. Véleményem szerint azonban a központ legérdekesebb eleme mégis a repülőgép-szimulátor, amelyet a második emeleten találhatnak a hozzánk érkező érdeklődők. A Pegazus Élményközpontban tehát a legmodernebb eszközökkel felszerelt bemutatótermeket alakítottuk ki, ahol a legkülönfélébb formában megszervezett programelemek ölelik fel a fizika, a kémia, a biológia, a matematika, a földrajz és a környezet­védelem tudományágait is – mondta Juhászné Kincses Helén.

Hozzátette: úgy próbálták meg kialakítani az élményközpontot, hogy a gyermekek, illetve a nagyobbak is két órát töltsenek el a helyszínen, amíg kipróbálják az összes játékot.

Juhászné Kincses Helén, a projekt szakmai megvaló­sítója hozzátette: a támogatásból az épület teljes körű belső felújítása, a festés, a burkolatok és a belső nyílászárók cseréje, valamint az elektromos és gépészeti korszerűsítés is elkészült. A projekt ezen felül élmény­pedagógiai programok szervezését, azok terveinek a kidolgozását, a szakemberek bevonását, a szakkörök, a foglalkozássorozatok, a természettudományi órák és a kirándulások megszervezését, továbbá a táborok működtetését is tartalmazza.

További részletek a Nógrád Megyei Hírlap november 22-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában