Salgótarján

2018.11.21. 16:53

Birtokba vehető megyénk mini Csodák Palotája (fotók)

Természettudományos élményközpontot hozott létre a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület, amelyet szerdán hivatalosan is átadtak. A helyi csodák palotája mintegy háromszázmillió forint uniós támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg Salgótarjánban.

Gerhát Karina

Tavaly novemberben egy 300 millió forintos bejelentéssel emlékeztek meg magyar tudomány ünnepéről, amikor hivatalosan is nyilvánosságra hozták a Pegazus Élményközpont megvalósítását. Egy év elteltével pedig már birtokba is vehetik az érdeklődők megyénk mini csodák palotáját.

– Egyesületünk konzorciumi partnerségben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal (TIT) egy tavalyi pályázat jóvoltából a Pegazus Élményközpontot épített ki a Mérleg út 2. szám alatti ingatlan két szintjének fel­újításával. A legfontosabb cél, hogy növeljük a természettudományi, a matematikai, illetve a műszaki szakterületek vonzerejét a 6–24 éves korosztály körében. Ennek érdekében 33 köznevelési intézménnyel működünk együtt, amelyekből összesen 5000 embert kívánunk bevonni programunkba. Tesszük mindezt azért, hogy közösen terelhessük a természettudományok felé a fiatalok érdeklődését – mondta portálunknak Pálinkás Sándorné, a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület elnöke.

 

Repülőgép-szimulátor is rendelkezésre áll

– Az ingatlan első szintjén interaktív termet alakítottunk ki, ahol a gyermekek sok más egyéb érdekes eszköz mellett kipróbálhatják az okoshomokozót, valamint a motorszimulátort is. Véleményem szerint azonban a központ legérdekesebb eleme mégis a repülőgép-szimulátor, amelyet a második emeleten találhatnak a hozzánk érkező érdeklődők. A Pegazus Élményközpontban tehát a legmodernebb eszközökkel felszerelt bemutatótermeket alakítottuk ki, ahol a legkülönfélébb formában megszervezett programelemek ölelik fel a fizika, a kémia, a biológia, a matematika, a földrajz és a környezet­védelem tudományágait is – mondta Juhászné Kincses Helén.

Hozzátette: úgy próbálták meg kialakítani az élményközpontot, hogy a gyermekek, illetve a nagyobbak is két órát töltsenek el a helyszínen, amíg kipróbálják az összes játékot.

Juhászné Kincses Helén, a projekt szakmai megvaló­sítója hozzátette: a támogatásból az épület teljes körű belső felújítása, a festés, a burkolatok és a belső nyílászárók cseréje, valamint az elektromos és gépészeti korszerűsítés is elkészült. A projekt ezen felül élmény­pedagógiai programok szervezését, azok terveinek a kidolgozását, a szakemberek bevonását, a szakkörök, a foglalkozássorozatok, a természettudományi órák és a kirándulások megszervezését, továbbá a táborok működtetését is tartalmazza.

További részletek a Nógrád Megyei Hírlap november 22-ei számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában