mindenszentek

2018.10.31. 13:58

Tovább tartanak nyitva a nógrádi temetők

Idén is várják a szeretteikre emlékezőket Nógrád megye városainak temetőiben. A sírkertek ünnepi nyitvatartás mellett látogathatók, de több helyen számolni kell forgalmirend-változással is.

Tóth-Nagy Orsolya

Salgótarjánban a sírkertek hosszabbított nyitvatartással fogadják az érkezőket, ugyanis mindenszentek napján 20 óráig, míg a többi napon 19 óráig várják a hozzátartozókat. Tóthné Katona Dóra, a salgótarjáni temetőgondnokság vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy gépjárművel csak 12 óráig lehet behajtani a temetőkbe, tekintettel a várhatóan nagy gyalogosforgalomra.

Pásztón a szokásosnál szintén tovább tartanak nyitva a sírkertek.

– Az ünnepek alatt november 4-ig, vasárnapig reggel 7 órától egészen estig, 20 óráig fogadják a temetők mindazokat, akik szeretnék leróni kegyeletüket. A megemelkedő látogatottság miatt gépjárművel csak a mozgáskorlátozott hozzátartozók hajthatnak be a sírkertbe – mondta portálunknak Farkas Attila polgármester. Hozzátette: az önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a közlekedés során önmagukra és egymásra is fokozottan figyeljenek.

Forgalomkorlátozás várható Bátonyterenyén

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy november 1-jén 8 órától 20 óráig Bátonyterenyén, az Árpád utat, a Rákóczi út kereszteződésétől a Népkert út kereszteződéséig teljes szélességében lezárják.

Balassagyarmaton folyamatos nyitvatartással várják a helyieket a sírkertek csakúgy, mint Bátonyterenyén. Utóbbi kisterenyei városrészében a rendkívüli korlátozott parkolási lehetőség miatt személygépjármű nem hajthat be a temetőbe, az autósok a Rákóczi, a Szent István, a Vasút úton és a kastélykertben hagyhatják járművüket. A kastélykert Árpád úti bejáratától pedig kisbuszok segítik az embereket, amelyek igény szerint indulnak majd. Szécsényben mindenszentek és halottak napján is éjjel-nappal látogathatják egykori szeretteik nyughelyét a lakosok.

Forgalomkorlátozás várható Balassagyarmaton

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy forgalmirend-változás lép érvénybe október 31-én 20 órától november 1-jén 20 óráig Balassagyarmat, Patvarci úton, a Dózsa György út kereszteződésétől a Jókai utca kereszteződéséig. Az útszakaszon a Jókai utca irányába egyirányú forgalmi rend kerül kialakításra.

A forgalmi torlódások elkerülése, illetve a szabálytalan parkolás megakadályozása érdekében ebben az időszakban Balassagyarmat, Dózsa György úton – a Patvarci út és a Báthori utca közötti szakaszon –, valamint a Jókai utcában – a Patvarci úttól 100 méteres távolságig – az úttest mindkét oldalán megállási és várakozási tilalmat rendelnek el.

Ezekben a napokban egyre többen keresik fel elhunyt szeretteik sírhelyét Fotó: Hűvösi Csaba, NMH

A rendőrség az ünnepek közeledtével mindenkit óvatosságra int.

– Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, a zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás miatt a járművezetők könnyen elveszíthetik türelmüket – közölte Dankóné Nagy Éva. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője arra hívta fel a sofőrök figyelmét, hogy körültekintően, a szabályokat betartva, fokozott óvatossággal vezessenek, és a sírkertek környékén maradéktalanul tartsák be az aktuális forgalmi rendet, valamint az ott forgalmat irányító rendőrök és polgárőrök utasításait. Figyeljék a közúti jelzéseket, s ha tehetik, a híradásokból és az internetes honlapok segítségével már az út megkezdése előtt tájékozódjanak a várható változásokról, indulás előtt pedig mindig ellenőrizzék a gépjármű műszaki állapotát.

Csak óvatosan a gyertyákkal!

November első napjaiban évente átlagosan húsz-harminc olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses vagy koszorú okoz tüzet – mondta Angyal Eszter. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette: a tűzesetek leggyakoribb oka, hogy a lakásban az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is. Éppen ezért fontos, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsunk meg, és azt soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A temetőkben legalább ennyire körültekintőnek kell lenni, mert az elszáradt, illetve a művirágok is könnyen lángra kaphatnak.

A rendőr alezredes kiemelte, hogy a gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, így fontos, hogy gondoskodjanak a láthatóságukról.

Mindenszentek és halottak napja időszakában megnövekedhet a temetőbe látogatók sérelmére elkövetett lopások, valamint a vagyon elleni bűncselekmények száma is. Az áldozattá válás megelőzése érdekében Dankóné Nagy Éva azt javasolta, hogy mindenki fokozottan figyeljen értékeire az ünnepek alatt.

– A sírgondozás és a megemlékezés során táskájukat soha ne hagyják őrizetlenül. Csak a legszükségesebb dolgokat vigyék magukkal! – tanácsolta a rendőrségi szóvivő.

Dankóné Nagy Éva hozzátette, hogy a személygépjárműben sem szabad értéket hagyni, a kívülről is jól látható utastérben felejtett tárgyak ugyanis vonzó célpontot jelenthetnek a bűnelkövetők számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában