Sikkasztás

2018.10.26. 09:37

Meg kellett volna javítania az autót, erre eladta az interneten

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség sikkasztás vétsége miatt emelt vádat egy 21 éves karancslapujtői férfi ellen, aki interneten értékesített egy javításra rábízott autót.

Az ügy sértettje február közepén vásárolt egy gépkocsit, amelyet ezt követően Karancslapujtőn szerelés céljából átadott a vádlottnak, mivel a gépjármű szélvédője törött volt, és a motorháztetőt is ki kellett cserélni. A vádlott azonban a rábízott személygépkocsit a megállapodásukban foglaltakkal ellentétben nem javította meg, hanem egy internetes közösségi oldalon eladásra meghirdette, majd február utolsó napjaiban egy vevőnek értékesítette – olvasható a Nógrád Megyei Főügyészség közleményében.

A vádlott a sikkasztással 61.000 forint kárt okozott a sértettnek, ami az autó lefoglalása és a sértett részére történő kiadása útján megtérült.

Mint írják, az ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Salgótarjáni Járásbíróságon, valamint az értékesítés során befolyt összegnek megfelelő vagyonelkobzásra és arra, hogy a bíróság kötelezze őt a bűnügyi költségek viselésére.

A július 1. napján hatályba lépett új büntetőeljárási törvény ugyanis – a korábbi rendelkezésektől eltérően – lehetővé teszi, hogy a bíróság az egyszerű megítélésű, kisebb tárgyi súlyú ügyekben akkor is tárgyalás nélkül hozzon döntést, ha a vádlott a nyomozás során nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését.

A büntetővégzés új szabályozása biztosítja az egyszerű megítélésű, legfeljebb kis-közepes tárgyi súlyú és tömegesen előforduló ügyek időszerű befejezését, emellett jelentősen csökkenti az eljáró hatóságok munkaterhét. A tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzés kibocsátása azonban nem sérti az eljárásban részt vevők jogait, mert ha a döntést sérelmezik, a kézbesítésétől számított nyolc napon belül kérhetik, hogy az ügyben a bíróság tartsa meg az általános szabályok szerinti tárgyalást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában