kiképzés

2018.10.20. 15:25

Katonásan helytálltak a nógrádi önkéntes katonák

Megyénkből harminc önkéntes területvédelmi tartalékos katona teljesítette elsőként sikerrel azt a területvédelmi tartalékos-alapfelkészítést, amely nemrégiben éles lőgyakorlattal zárult a szolnoki helikopterbázison. Ezt követően megalakult a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, aminek zászlaja alatt már a nógrádi tartalékosok is hűséggel szolgálnak.

Palchuber Kinga

Fotó: Ladóczki Balázs, NMH

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálat célja, hogy a Magyar Honvédség tartalékos állományához szerződéssel csatlakozó civilek az ország valamennyi járásában rendelkezésre álljanak, mind katasztrófavédelmi, mind honvédelmi jellegű fenyegetettség esetén.

Az önkéntesek a nélkülözhetetlen gyakorlati felkészítéseken és a fegyverek biztonságos kezeléséhez szükséges általános lőkiképzési és harcászati foglalkozásokon túl megtanulják az egészségügyi, logisztikai, valamint a hadijogi alapismereteket is.

Fotó: Hűvösi Csaba, NMH

Megkérdeztük: miért tartják fontosnak az önkéntes szolgálatot?

Juhász Csaba (Mátraverebély, hadnagy): – Az önkéntes szolgálatra ösztönöztek azok a régi emlékek, amikor még katona voltam. Gondoltam, jó móka lesz feleleveníteni a szép perceket. Nem vagyok már fiatal, de céltudatos és kitartó embernek tartom magam, aki még mindig bírja a strapát! Az is motivált a feladatra, hogy egy esetlegesen bekövetkező bajban segíthessek a megye polgárainak.

Kontra Szabolcs (Szurdokpüspöki, törzsőrmester): – Engem a haza védelme, valamint az egyenruha viselése motivált a tartalékosságra. Fontosnak tartom, hogy minél több fiatallal megismertessük az önkéntes szolgálatot, hogy ők is kedvet kapjanak a kiképzéshez. Minden percét élveztem a feladatoknak. Sok dolgot megtanulhattam, amihez sorállományos koromban nem volt szerencsém.

Pál István (Ecseg, tizedes): – Egykor sorkatonaként szolgáltam, s már akkor a szívembe égett az elkötelezettség, a hazavédelem, a hűség és a szeretet. Az elmúlt tíz hétvége alatt számomra az volt a legnagyobb élmény, amikor Szolnokról hazaérve megölelhettem a kislányomat, s láthattam a családom szemében tükröződő büszkeséget. Emellett óriási dolog hétről hétre a csapattal együtt küzdeni.

Nógrád megyében nemrégiben harminc önkéntes teljesítette sikerrel a tíz modulból álló területvédelmi tartalékos-alapfelkészítést, amely éles lőgyakorlattal zárult a szolnoki helikopterbázison.

– Az elmúlt tíz hétvégén példaértékű volt a tartalékosoknak a kiképzésekhez való hozzáállása, amellyel minden akadályt hősiesen leküzdöttek. Emellett a motiváció is keményen dolgozott bennük, szívvel-lélekkel dolgoztak a sikerért. Boldogan vállaltak pluszfeladatokat a közelharccsoportban, de a hétvégi toborzó rendezvényeken is segítették az önkéntes szolgálat népszerűsítését. A kiképzések során olyan közösséggé kovácsolódtak össze, amelynek barátságait a civil életükbe is magukkal viszik – mondta Gáspár M. Levente alezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Nógrád megyében működő, 25. Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka.

Hozzátette: örömmel tapasztalja, hogy szűkebb hazánkban egyre többen vannak, akik a civil életük mellett a katonai szolgálatot is vállalják, s ezzel is hozzájárulnak a béke megőrzéséhez.

– Bízom benne, hogy a jövőben is folyamatosan gyarapodik az állomány – emelte ki az alezredes.

Gáspár M. Levente hozzáfűzte, hogy a jelenleg zajló kiképzések mellett ősszel új modult indítanak Nagylócon és a tervek szerint Balassagyarmaton is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában