tök

2018.10.10. 11:23

Ma már minden tolmácsi arcára mosolyt fakaszt az ijesztőtök

Hajdanán az ablakba helyezett töklámpással riogatták egymást ismerősök és ismeretlenek Tolmácson. A hagyományt ma sem feledik, csak éppen ma már mókás családi délutánt szerveznek köré.

Sziládi Krisztina

Fotó: Torjay Attila, NMH

Közel százfős gyülekezet tolongott töklámpásokkal a kézben a tolmácsi közösségi ház udvarán. Izgatott kisgyerekek futkostak mindenfelé, akik alig várták, hogy a faluból elindulva, a tolmácsi pincesor mellett vezető úton végigbandukolva végre megérkezzenek a Csulik-Palmann portára, ahol felszabadultan eltölthetnek néhány játékos órát.

– Gyerekkoromban kedvenc őszi mulatságunk volt, hogy úgynevezett ijesztőtököt készítettünk, meggyújtottuk benne a mécsest, amit aztán a móka kedvéért elhelyeztünk valakinek az ablakában és elszaladtunk. Óvónőként szerettem volna átadni valamit a gyerekeknek ebből az izgalmas szokásból, így több mint 25 évvel ezelőtt elkezdtem a faluban ennek az estébe hajló délutánnak a szervezését – mondta Szeteiné Szőke Ágnes, a megmozdulás főszervezője.

Fotó: Torjay Attila, NMH

Hozzátette: most már gyakorlatilag a falu összes kisgyerekes családja részt vesz rajta és napokkal előre izgatottan várják az eseményt.

– A célunk a hagyományőrzés mellett az, hogy a családok együtt legyenek, megmutathassák kreativitásukat – fűzte hozzá Szeteiné Szőke Ágnes.

A pincesor mögötti, pályázati pénzből felújított tanyán található, a család tulajdonában lévő romos épületet, amely ma a Hagyományőrző Tevékenységek Háza nevet viseli és otthont ad több közösségi rendezvénynek is. Miután a vidám menet ideérkezett, mindenki elhelyezte a töklámpását a ház tornácán és megkezdődött a kicsik játéka.

Majerné Molnár Erzsébet és Fogarasi Mónika kisgyerekes szülőként már évek óta kilátogatnak a töklámpásünnepre. Elmondásuk szerint az egész család részt vesz az izgalmas készülődésben.

Fotó: T.A., NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában