zarándoklat

2018.10.25. 16:57

Hat nógrádi egyházközséget ölelt át az élő rózsafüzér lánca

Immár nyolcadik esztendeje annak, hogy az októberi nemzeti ünnepünkhöz legközelebb eső hétvégén gyalogos zarándoklatot tartanak. Az élő rózsafüzér hat egyházközségen haladt keresztül, a hívek összesen 15 kilométert tettek meg.

Gerhát Karina

Kapás Attila plébánost 2009. augusztus 15-én öt egyházközség – Etes, Ságújfalu, Karancsság, Szalmatercs, valamint Piliny – lelkipásztorává nevezte ki dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke. 2016 februárjától pedig Karancsalján is ő látja el a papi teendőket. Kapás Attila 2010 októberében, a nemzeti ünnepünkhöz legközelebb eső szombaton kezdeményezte először az „élő rózsafüzér” elnevezésű gyalogos zarándoklatot. Ekkor az öt falu hívei Etestől egészen Pilinyig sétáltak, akkor még csak 10 kilométer volt a megtett út, idén ez már 15-re bővült, ugyanis Karancsaljától egészen Pilinyig gyalogoltak a hívek, ahol szentmisével zárult a nap.

– Amikor megkaptam az öt egyházközséget, szerettem volna, ha Égi Édesanyánk oltalmába helyeznénk magunkat, immár a hat falut, természetesen körülvéve a rózsafüzérrel. A zarándoklatot engesztelésül népünkért, nemzetünk végtelen bűnéért ajánlottuk fel. Gondolok itt a rengeteg abortuszra, arra a sok emberre, aki elvesztette a hitét, a szétesett családokra, az elhagyott gyermekekre, a céltalan ifjúságra, és még sokáig sorolhatnám. Abban a reményben végeztük az élő rózsafüzért, hogy Isten kezében van a jövőnk és a Szűzanya hatalmas pártfogónk – hangsúlyozta Kapás Attila.

Közös együttlét

– Egyházközségeink életében meghatározó szerepet töltenek be a programok, összejövetelek, az élő rózsafüzér mellett minden évben szervezünk férfizarándoklatot. Adventkor is ellátogatunk szép helyekre, és néha ősszel is kirándulunk, amelyeknek szintén van zarándoklatjellege. Nagyböjt egyik péntek estéjén a karancssági szentkúthoz is kisétálunk, az úton fáklyák kíséretében imádkozzuk a keresztutat. Szentkútnál évente háromszor tartunk szentmisét, nyáron pedig akár többnapos utakat is szervezünk távolabbi zarándokhelyre – mondta Kapás Attila.

Hozzátette: az egyház, valamint a saját maga számára 1956 hitet jelent Istenben, a szabadságban, a családban, az igazi értékekben, illetve azt sugallja még, hogy ezekért élni és halni kell. Jelent továbbá áldozatot, önzetlenséget, önfeláldozást, valamint hősiességet.

– Az emberek is rengeteget tehetnek a békéért, valamint annak kieszközöléséért, úgy, ha imádkoznak, és rengeteg áldozatot hoznak. A béke ugyanis kicsiben kezdődik az otthoni asztaloknál, és ez tovább folytatódik a társadalomban, a munkahelyen, különféle baráti csoportokban. A gyűlölet, a harag és a széthúzás megmérgezi az emberi életeket, egyértelműen ördögi dolog. A békesség azonban mindig felszabadítja az egyént, míg a harag beszűkít, megkötöz. A béke bizalmat épít, míg a hatalom eszköze a bizalmatlanság – mondta Kapás Attila.

A hívek ez évben összesen tizenöt kilométert tettek meg, hiszen Karancsaljától egészen Pilinyig gyalogoltak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában