tökfaragás

2018.10.31. 11:28

Ezekben a napokban minden a sütőtök körül forog

Bőséges és nagy méretű termés közül válogathatnak idén az őszi finomság szerelmesei, nemcsak íze, de minősége is kiváló lett.

Tóth-Nagy Orsolya

Javában tart a sütőtökszezon, amelyet nemcsak a konyhában használnak fel, de sokan készítenek belőle töklámpást, hiszen hazánkban is egyre népszerűbb az elsősorban angolszász országokban tartott ünnep, a halloween. A megyében is keresett az őszi finomság, ráadásul idén csakúgy, mint a többi gyümölcsből és zöldségből, a sütőtökből is bőségesen termett. Igazán közkedvelt nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is, köszönhetően édes ízének és sokoldalú felhasználhatóságának.

A pásztói Nagy András mintegy kétszázötven négyzetméteren termeli a narancssárga ínyencséget, amelyet családja is szívesen fogyaszt az ősz folyamán, hiszen kiváló immunerősítő és még finom is.

Vicces és félelmetes lámpások

Hazánkban, így a megyében is egyre többen követik a hallo­weent, amely a mindenszentek előtti este. Egykor az ír és a kelta törzsek ezen a napon ünnepelték a nyár végét, de az újévet is. Ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak ura előtt. A legtöbb országban ezen a napon, azaz október 31-én éjjel, rémisztő jelmezekbe bújnak, és kísértettörténteket osztanak meg egymással az emberek. Emellett nagy hagyománya van a töklámpának is, amelyet többnyire ­viccesre vagy félelmetesre faragnak. Célja egyébként eredetileg az volt, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket és fénye utat mutasson a halottak szellemének, hogy hazajussanak. Napjainkban sokan már csak kedvtelésből készítenek lámpást.

– Többnyire nagydobosi tököt ültetek, amely ha beérik, kiváló minőségű és nagy cukortartalommal bír. Ez a fajta tök alkalmas egyebek mellett sütésre-főzésre, de manapság egyre többen készítenek belőle pálinkát is – mondta Nagy András, aki azt is elárulta, hogy japán sütőtökfajtát is ültetett már. Kitért arra is, hogy napjainkban a legnépszerűbb és legelterjedtebb a kanadai sütőtök, amely szintén számos pozitív hatással bír. Mint mondta, az idei év igazán bőséges volt, a legnagyobb tök pedig közel huszonöt kilogrammot nyomott. Az pedig, hogy ilyen jó lett a termés, nagymértékben köszönhető a kedvező időjárásnak, amely idén száraz és napos volt.

– Valóban nagy ­mennyiségű sütőtök termett ebben az esztendőben s igen nagy a kereslet – közölte Maksó István, hasznosi őstermelő, aki hosszú évek óta foglalkozik vele.

– Kizárólag egyfélét termesztek a kertemben, a nagydobosi fajtát, amelyet felénk hagyományos paraszttökként is emlegetnek. Ez az egyik legjobb minőségű, amely jóval édesebb és ízletesebb a többinél – mesélte az őstermelő, aki azt is elmondta lapunknak, hogy a betakarítás az elmúlt hetekben lezajlott s több olyan tökkel is találkoztak, amelyeknek súlya eléri a húsz kilogrammot, de azt sem ritka, hogy ennél is többet nyomnak.

Kiemelt fotónkon: Ezekben a napokban számos foglalkozás témája a tökfaragás, az óvodások és iskolások nem kis örömére – Fotó: Torjay Attila, NMH

Címkék#sütőtök
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában