Sajnos vége a nyárnak

2018.09.06. 11:29

Tömegeket vonzott a Bánki Nyár

Ebben az esztendőben is a Nógrád megyei programkínálat egyik központi eleme volt a Bánki Nyár rendezvénysorozata. A vezető szerep idén is a hagyományos eseményeknek jutott.

Hegedűs Henrik

Ebben az évben a Bánkitó Fesztivál volt a legnépszerűbb rendezvény, országhatáron belülről és kívülről egyaránt érkeztek vendégek, Fotó: Torjay Attila

– A 2018-as Bánki Nyár során június közepétől egészen augusztus végéig várták a vendégeket a tóparton és környékén. Ivanics András, a község polgármestere elégedetten összegzett, sikeresnek ítélve ezt a két és fél hónapot.

Extrém élvezetek

A Bánki Nyár alatt három rangos sportesemény is bekerült a műsorba, mindhárom a különlegességével emelkedett ki. Júniusban a Running Warriors extrém erőpróbája igen vonzónak bizonyult, szlovák, dán, cseh versenyzők is neveztek, hogy túljussanak a különböző akadályokon. A páros krosszfit hasonlóképpen az erő és az ügyesség összetettségét követeli meg, például a súlyzók cipelése, vagy az óriás traktorkerék ide-oda forgatása közben. Idén újdonság volt augusztusban az „indoor cycling” viadal, ahol álló szobakerékpárokon versengenek egymással az indulók.

– Hosszú évekre visszanyúlóan négy fő rendezvény jelenti az egész sorozat alapját – tekintett vissza a nyárra. – Bár most a főszervezők jelezték, hogy a Louis Armstrong és Joe Murányi emléke előtt tisztelgő dzsesszfesztivál elmarad, a másik három eseményünk nagy tömegeket vonzott. Ezek közül időrendben az első a Bánkitó Fesztivál volt, ide vándorolt a legnagyobb embersereglet, az ország minden tájáról és a világ más vidékeiről egyaránt érkeztek résztvevők. Hasonlóképpen élénk érdeklődés övezte a már több mint öt évtizedre visszanyúló szlovák nemzetiségi találkozót, amelyet rendszerint július utolsó vasárnapján tartunk. Ez főleg azért fontos számunkra, mert Bánk igen mélyre nyúló szlovák hagyományokkal rendelkezik, és öröm nézni, milyen sok településen őrzik még hűen elődeink hagyományait, kultúráját. A harmadik a sorban az augusztus huszadikai Szent István-ünnepség, amit hasonlóképpen kiemelten kezel az önkormányzatunk.

Ivanics András hozzátette, egy-két kivételtől eltekintve az időjárás is kegyeibe fogadta a Bánki Nyár szervezőit, főként az időszak második felében akadtak száraz, napos hétvégék, amelyek kifejezetten kedveztek a szabadtéri programoknak.

Ebben az évben a Bánkitó Fesztivál volt a legnépszerűbb rendezvény, országhatáron belülről és kívülről egyaránt érkeztek vendégek, Fotó: Torjay Attila

– A Neoton Família együttes hazajáró vendégnek számít nálunk, és ugyancsak állandó fellépőnk a tőlük merőben eltérő zenei stílust képviselő Hooligans és Kárpátia zenekar, de éppen ez az egyik legfőbb célkitűzésünk, hogy minél szélesebb körben, minél színesebb kínálattal szolgáljuk ki a mi kis falunkba ellátogató embereket – folytatta a polgármester.

– Idén is megrendeztük a dél-tiroli népzene köré csoportosított „sógoros” napunkat, de volt veteránautós találkozó, fúvószenekari koncert és a beat, illetve világzene rajongóinak is kedveskedtünk. Ivanics András végül elmondta, tavaly összesen 27 700 vendégéjszakát számoltak Bánkon, 2018-ban akár ez felül is múlható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában