időskor

2018.09.18. 06:52

Rutin és tapasztalat: több a szépkorú megyénkben

Alig több mint száz év alatt megduplázódott a születéskor várható élettartam Magyarországon, a 65 éven felüliek aránya 2050-re megközelíti a 30 százalékot. Különösen gyors ütemű a gyarapodás a 80 éven felüliek körében. Nemzetközi kutatások szerint, a statisztikai átlagot figyelembe véve, a 80 évesnél idősebbek közül minden harmadik embernek tartós segítségre, gondozásra lesz szüksége. Jóna Andrással, a balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonának igazgatójával beszélgettünk jelenről és jövőről.

Sziládi Krisztina

– Az elöregedő társadalmak életmódjának változnia kell, meg kell tanulnunk felelősséget vállalni önmagunk életéért – állítja a szakember. A magyar emberekben csekély az öngondoskodásra való törekvés. Szeretjük mástól várni a megoldást, keseregni, temetni magunkat. A nyugdíjba vonulás egy krízishelyzet, nem készíti fel senki az embereket, miképpen éljék meg azt. Amikor az otthonunkba kerül egy idős ember, mindenki, a lakók, a hozzátartozók, az intézmény dolgozói a megoldási stratégiákat próbálják összehangolni. Az intézetben lakás speciális helyzet, itt le van korlátozva a bennlakók döntési szabadsága, társadalommal való kapcsolatuk, intimitásuk, de mi próbálunk emberhez méltó környezetet teremteni számukra. El kell érnünk, hogy hasznosnak érezzék magukat, ne csak a rutinfeladatok töltsék ki a napjukat. Ha elhiszik, hogy még van helyük a társadalomban, akkor meg is fogják találni. Fontos, hogy már az oktatásba is bevigyük ezt a szemléletet, bevonjuk a segítői körbe a gimnazistákat a közösségi szolgálat, a nyári diákmunka keretein belül – folytatja az intézményvezető.

Ez a leggyakoribb betegség

A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A demencia kezdeti stádiumában gyakran jelentkeznek memóriazavarok. Természetes, hogy a mindennapokban elfelejtünk ezt-azt, de ez még nem a demencia jele. Ha azonban az ilyesmi egyre gyakrabban fordul elő, azt már nem szabad figyelmen kívül hagyni. Tíz tünet, ami demenciára utal: memóriazavar, nehézség a mindennapi tevékenységben, nyelvi kifejezés zavara, tájékozódási zavar időben és térben, hibás vagy csökkent ítélőképesség, a figyelem hanyatlása, hangulati vagy viselkedésbeli változás, személyiségváltozás, a kezdeményezőkészség elvesztése. A demencia nem gyógyítható, de a beteg megfelelő intézményben való elhelyezése sok terhet levesz a családok válláról.

A társadalom elöregedésével járó egyik legsúlyosabb jelenség az idegrendszeri betegségekkel, azon belül különösen a demenciával küzdő idősek számának növekedése. A demencia kezelése a világon az egyik legnagyobb kihívás. Fejlett országokban óriási összegeket költenek ennek a kutatására, a megoldás ­felderítésére.

A jelenlegi orvostudományi módszerek azonban csak csekély mértékű javulást tudnak elérni. A megelőzésben szerephez jut a vérkeringési rendszer ellenőrzése, a mozgás és az étkezés összehangolása, a társas kapcsolatok kialakítása és fenntartása, a depresszió és a cukorbetegség kezelése. Mivel a családokra óriási terhet ró a betegek ápolása, egyre nagyobb szükség van a bentlakásos intézményekre. Ugyanakkor maximálisan egyetértek azzal az uniós iránymutatással, hogy a miénkhez hasonló nagy intézmények kitagolását meg kell kezdeni 4–7 fős házakba. Persze ehhez idő kell, de ez az út a jövő.

 

Címkék#idős
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában