fűtési szezon

2018.09.08. 15:25

Megbüntetik, aki elmulasztja a kéményszemlét

Néhány napja beköszöntött az ősz, bár még javában tart a kellemes, nyárias időjárás. Azonban a katasztrófavédelem munkatársai ilyenkor is azokat a feladatokat látják el, mint hidegben. A hatóság szerint ez az időszak is alkalmas arra, hogy a kéményellenőrzésekre időpontot egyeztessenek az ingatlantulajdonosok, nem érdemes megvárni vele a telet.

Gerhát Karina

A katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenységét 17 megye több mint 2500 településén végzi.

– Január elsejétől a családi házakhoz nem megy ki automatikusan a kéményseprő, helyette akkor érkezik, amikorra időpontot egyeztetünk. Az ingatlanhasználó tehát szabadon értekezhet a szolgáltatóval a kéményellenőrzés idejéről, és nem függ a szolgáltató munkavégzésének menetrendjétől – mondta el lapunknak Angyal Eszter.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette: ennek köszönhetően az érintetteknek nem kell szabadságot kivenniük a kéményellenőrzés miatt, helyette a szolgáltató tud hozzánk igazodni. Mindenkinek érdeke ugyanis, hogy az jól és biztonságosan működjön. Az ellenőrzés pedig változatlanul ingyenes a magánszemélyeknek.

Angyal Eszter ismertette az ezzel kapcsolatos legfontosabb előírásokat.

Amennyiben családi házban él az állampolgár és az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – az egyéni vállalkozó is annak minősül –, akkor a kéményseprés ingyenes. A szakember akkor jön, amikorra a lakás tulajdonosa időpontot foglal. Nógrád megyében a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a magánszemélyek kéményeinek ellenőrzését, illetve tisztítását.

Megbírságolhatják, aki mulaszt

A katasztrófavédelem 2016. július 1-jétől jelent meg a kéményseprőipari közszolgáltatók között, ezért Nógrád megyében is ekkor vette át a feladatot – mondta Angyal Eszter. Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek nem rendelik meg a kéményseprést, tűzvédelmi bírsággal sújthatók. A katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette: a családi házban élőknek a katasztrófavédelem kéményseprői, munkájuktól függően, általában egy-két nap elteltével tudnak időpontot adni, legrosszabb esetben is egy-két héten belül rájuk kerül a sor.

A szakemberek a kéményvizsgálatról a helyszínen tanúsítványt állítanak ki. Ezen fel kell tüntetni az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett mérések eredményét. A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem fogadhatnak el.

Amennyiben családi házban él az illető és az ingatlanba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprést egy- vagy kétévente kötelező megrendelni egy erre alkalmas cégtől. Ennek gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszközt használnak. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente szükséges az ellenőrzés. A kéményseprésért ebben az esetben fizetni kell.

Amennyiben társasházban él az állampolgár és a lakásba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a katasztrófavédelem kéményseprője – értesítést követően – magától fog érkezni, illetve ingyenesen elvégzi a sormunkát.

Amennyiben társasházban él az illető és a lakásba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni.

Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész tevékenység díját, ha az épület a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni, például egy tízlakásos társasház esetén a munkadíj egytizedét.

A szóvivő közölte: az ellenőrzésre időpontot egyeztetni online felületen, katasztrófavédelem ügyfélszolgálatának weboldalán is lehet, de telefonálhatnak is az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon. Lehetőség van a személyes időpont egyeztetésre is ügyfélfogadási időben a Salgótarján, Szent Flórián tér 1. szám alatt. A katasztrófavédelem javaslata szerint érdemes előre megtervezni és ütemezni a karbantartással, ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat. Ugyan még a kellemes nyári napokat éljük, de közeleg a fűtési szezon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában