Szécsény

2018.09.03. 16:56

Kulturális génbankként tekint a múzeumra a szécsényi igazgató

Dr. Limbacher Gábor, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója a Magyar Arany Érdemérem Polgári Tagozata kitüntetését vehette át a közelmúltban fővárosunkban, a Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen. Az elismert szakember életútjáról, munkásságáról beszélgettünk.

Szenográdi Ferenc

– Hol végezte tanulmányait?

– Újpesten születtem, szerettem a közösséget. A gimnáziumban biológia szakon tanultam, mellette kedveltem a matematikát, a fizikát. A nagyszüleim hatására, akik gépészmérnöki diplomával rendelkeztek, az érettségit követően a műegyetemre jelentkeztem, ahol energiai termelési rendszer ágazati szakán végeztem. Ekkor egyre inkább megerősödött bennem a bölcsészet iránti érdeklődés. Lehetőségem volt arra, hogy harmadéves koromban áthallgassak a szociológiai szakra, ami megtetszett. Miniszteri engedéllyel két egyetemnek voltam a diákja. A műegyetemen a tanulmányaim befejezése után a szociológia mellé felvettem a néprajzot, ami igazán az én világom.

– Egy budapesti fiatalt mi motivált a néprajz iránt?

– Családi ágon erősen kötődtem a vidékhez. Gyermekkoromban sokat jártam a rokonaimnál, ahol több időt is eltöltöttem, megérintett a falusi életforma. Egyre inkább azonosultam azzal a gondolattal, hogy az utam a néprajz felé vezet.

– Az első munkahelye Balassagyarmaton volt. Miért esett a választása a palóc városra?

– Balassagyarmatnak, mint a régi vármegye székhelyének, a palócság városának volt egy kialakult értelmiségi köre, polgári hangulata. Egyetemista koromban a kirándulások során több alkalommal is megfordultam a vidéken, a városban. A feleségemmel, aki szintén néprajzos, érdeklődtünk Zólyomi József igazgatónál állásügyben. Kedvesen fogadott minket, azt mondta másnap munkába állhatunk. Mindez 1986-ban történt. Kaptunk a városban egy szolgálati lakást. Néprajzi munkám során sok településen megfordultam, jó baráti kapcsolatot sikerült kialakítanom az emberekkel, akik szellemi, lelki rokonaimmá váltak. A doktori dolgozatomat is Palócföld vallásosságáról írtam. Nagy hatással volt rám és a mai napig is az itteni életforma, a régi népi kultúrának a megismerése. Azt mondhatom, igazi otthonra találtunk a feleségemmel Nógrád megyében, Balassagyarmaton.

– Ezek szerint a kutatásainak fontos része a falusi életformának a feltérképezése…

– Valóban így van. Elsősorban a vallási, népi néprajz érdekelt és érdekel. Faluhelyen a kultúra, a közösségi élet irányítója a vallás, feltárásának elkötelezett híve vagyok.

Dr. Limbacher Gábor
Fotó: Ladóczki Balázs, NMH

– Ezt követően mikor, hol, milyen munkakört töltött be?

– A Nógrád Megyei Múzeumok igazgatója voltam 2000-től 2003-ig. Amikor az integrációt a megyei önkormányzat megszüntette, Balassagyarmaton dolgoztam, majd 2009-ben megpályáztam a veszprémi megyei múzeumi igazgatói állást, amelyet elnyertem. Az ottani sikeres munkámról csak annyit, hogy a látogatottságot a duplájára emeltük. Elkövetkezett 2012, amikor megszüntették a múzeumi szervezeteket, azok a helyi önkormányzatok fenntartásai alá kerültek. A veszprémi múzeum igazgatói tisztségét töltöttem be. A város polgármesterének őszintén elmondtam, hogy én palócföldinek vallom magam, a családom is odaköt, nincs szándékom Veszprémben letelepedni.

Kapcsolat múlt és jelen között

A múzeumnak alapvető hivatása, hogy azt az ismeretanyagot, amiről a jelen a jövő felé tud haladni, összegyűjtse, megőrizze, a mindenkori életnek meghatározója legyen. Munkánk során kapcsolatot teremtünk a múlt és a jövő között. Rá kell döbbenteni az embereket, hogy a holnap szempontjából mennyire fontos a múlt ismerete. Azt szeretném megjeleníteni, hogy az elmúlt évszázadok hatalmas bölcsességkincseiből merítsünk a jövő építéséhez. A tegnap tükrében kell hitelesíteni a jelen törekvéseit.

– Megpályázta 2015-ben a szécsényi múzeumigazgatói állást, amelyet elnyert. Melyek azok a célkitűzései, amelyet a három év alatt sikerült megvalósítania?

– Nagy örömmel jöttem vissza a palóc vidékre. Szécsény nagy történelmi hagyományokkal rendelkező város, a vallási és népi kultúrának egyik fontos központja. Ambícióm az volt és ma is az, hogy a múzeum, amelynek a kastély ad otthont, töltse be azt a küldetését, amelyet a kastély betöltött évszázadokon át. Nemcsak, mint épületre gondolok, hanem a társadalmi szerepére is. A múzeum fontos szerepet tölt be a hagyományok őrzésében. Lényegesnek tartom, hogy őrizzük meg elődeink tárgyi és szellemi ­világát.

– Mindezeket hogyan tudták és tudják megvalósítani?

– A muzeológusok, a szakemberek kutatómunkát végeznek a terepen, szakirodalmat tanulmányozunk, kiállításokat rendezünk, konferenciákat tartunk, tanulmányokat írunk, rendezvényeket szervezünk, kapcsolatban állunk a város civil szervezeteivel, ezeken keresztül tudjuk megvalósítani célkitűzéseinket. Mindezekből kiemelem a Kastély Szalon sorozat rendezvényünket. A múzeum egy kulturális génbank szerepét tölti be, ezt a hivatásunkat tudjuk és akarjuk a mindennapok során megvalósítani. Nem szeretném, ha a múzeum beolvadna a tömegkultúrába, fontos, hogy megőrizze küldetését.

– Úgy tudom, hogy szenvedélyes fotós és igen családcentrikus is.

– Az írásos kultúra mellett nagy hangsúlyt fektetek a képek megörökítésére. Egy-egy fotóra úgy tekintek, mint egy fontos dokumentumra, azokat az előadásaim során is felhasználom. Mi a feleségemmel, akit gimnazista korom óta ismerek és szeretek, Isten parancsa szerint egyek vagyunk. Egy a világnézetünk, a gondolkodásunk, érdeklődési körünk, mint említettem ő is néprajzos. A kezdetektől fogva a balassagyarmati Palóc Múzeumban dolgozik, amelynek jelenleg az igazgatója. Mindig is erősítettük egymás munkáját. Vallom, hogy ezt a kitüntetést, aminek szívből örülök, nem kaptam volna meg nélküle. Két gyermekünk van, ma már boldog nagyszülők vagyunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában