Interjú

2018.09.15. 20:02

Kirobbanó életkedvével hódította meg a gyarmati diákokat az amerikai nyelvtanár

Portrésorozatunkban olyan külföldieket mutatunk be, akik megyénkben telepedtek le és itt kezdtek új életet. Az elkövetkezendő hetekben ők mesélnek arról, miért választották Nógrád megyét új életük helyszínéül, hogyan érzik itt magukat, mivel foglalkoznak. A mai interjúban bemutatkozik az amerikai, aki meghódította a magyar diákok szívét.

Sziládi Krisztina

Mike Giordano nagyon jól érzi magát Magyarországon, kedveli a hazai ízeket és kirándulóhelyeket, Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Mike Giordano, névrokona a reneszánsz filozófusnak, Giordano Brunonak, aki a szólás és gondolat szabadságának vértanúja volt. Ithacában született, ugyan nem Odüsszeusz szülőföldjén, hanem a New York államban található hasonló nevű városban. A mediterrán ősöket le sem tagadhatná, kirobbanó életkedvének, harsány hangjának, már-már dionüszoszi megjelenésének és végtelen kedvességének köszönhetően pillanatok alatt a csöndes kisvárosi gimnázium egyik legnépszerűbb tagjává vált.

Névjegy

Mike Giordano 1951-ben született Ithacában, New York államban. Jogi diplomája megszerzése után, tanított az Egyesült Államokban, majd Németországban, Csehországban és Olaszországban is. Firenzében az angol nyelvtanári képesítést is megszerezte. Egy lánya, négy fia és négy unokája van. 2017 szeptemberétől a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban tanít angol nyelvet.

– Miért éppen Balassagyarmaton tanít egy Egyesült Államokból jött tanár?

– Éltem én már Európa több országában is. Mint az a nevemből is látszik, apai részről olasz gyökerekkel rendelkezem. Az anyai dédnagyanyám Erdélyben született, Kosta Annának hívták. Azért jöttem Magyarországra, hogy tapasztalatokat gyűjtsek egy újabb országról és láthassam a dédnagyanyám szülőhelyét.

 

 

 

– Milyennek találta a hazánkat amikor először járt itt?

– Az első benyomásom az országról nagyon pozitív volt. Beleborzongtam amikor tavaly a gépem földet ért Budapesten. Gyönyörű város, szerintem az egyik legszebb Európában.

– Van különbség az Önök diákjai és az itteniek között?

– A magyar diákok nagyon kedvesek. Utoljára 2007-ben Prágában tanítottam középiskolásokat, az Egyesült Államokban egyetemen oktattam. Történelemből és jogtudományból szereztem a diplomáimat, a szakterületem az Egyesült Államok alkotmányos törvénye. Így azt kell mondanom, nagy különbség van az ottani és azitteni diákjaim között, de nyilván azért, mert az egyetemisták már érettebb személyiségek. Nagyon jól megértjük egymást az itteni gimnazistákkal, akik ugyanaz unokáimmal azonos korúak, de tényleg nagyszerű a ­kapcsolatunk.

Mike Giordano nagyon jól érzi magát Magyarországon, kedveli a hazai ízeket és kirándulóhelyeket, Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

– Mi az, amit a leginkább szeret itt nálunk?

– Több olyan dolog is van, amiért szeretek Magyarországon élni. Szeretem a szálláshelyeket – hétvégéken gyakran utazgatok az országban – a magyar konyhát, a kisvárosi életet és a piacot, az üzleteket Balassagyarmaton. És nagyon örülök, hogy a korom miatt busszal ingyen utazhatok Budapestre!

– Van valami, amit hiányol?

– Szeretek különféle éttermeket és pubokat látogatni a szabadidőmben. Ezért szeretem Budapestet. Sajnos Balassagyarmaton nincs elég étterem; és túl kevés itt az olyan hely, ahová beülhet az ember egy italra a barátaival.

– Milyennek találja a magyarokat?

– A magyarok is olyanok, mint az emberek mindenütt máshol. Ha valaki ismeri a „kérem” és „köszönöm” szavakat, és mosolyog, az nekem már nagyon kedves. Egyébként nagyon segítőkészek az itteniek.

– Hogyan tovább? Miként tervezi a jövőjét?

– Sok éve elhatároztam, hogy elhagyom az Egyesült Államokat és Európában fogok élni. Azt hiszem, Magyarországon maradok mindaddig, amíg ez örömet okoz számomra. Az még mindig nagy kérdés, hogy ha végleg visszavonulok hol fogok letelepedni. Nagyszerű városok vannak Európa-szerte, ahol el tudnám képzelni az életem. De most nagyon boldog vagyok, itt, ahol vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában