Salgótarján

2018.09.02. 16:00

A néptánc az egész jellemet formálja, emberré tesz

A salgótarjáni Simon Zsuzsannát az édesanyja vitte el a Nógrád Táncegyüttes által meghirdetett utánpótlás tánccsoportjába harminc évvel ezelőtt. Azóta a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes szakmai munkatársa lett. A tánc iránti alázata nem változott, lelkesedése is megmaradt.

Szenográdi Ferenc

 

Simon Zsuzsanna számára a tánc létszükséglet is Fotó: NMH

A sikeres felvételi után két alapozó évet töltött el a Lurkó Gyermektáncegyüttesben. Ezután a középső csoportba, a Viganó Néptáncegyüttesbe került. Az ott eltöltött hat esztendő alatt életének részévé vált a tánc, nem csak a táncolás és az éneklés volt lényeg a számára, átélte a szórakozás, a szórakoztatás jóleső élményét. Egyre több lehetőség adódott a színpadi ­megjelenésre.

Miután kinőtte a gyermekcsoportot, a Nógrád Táncegyüttesbe került. A tanulás és a gyakorlat szempontjából ezek az évek voltak a legtermékenyebbek és a leghasznosabbak a számára.

Húsz évvel ezelőtt, Őze János felkérte, legyen tagja az újonnan alakuló szécsényi Palóc Néptáncegyüttesnek. Ezt örömmel vállalta. Itt már nemcsak táncosként, hanem szakmai munkatársként is dolgozott. Igazán ez idő alatt állt össze benne, hogyan kapcsolódik egymáshoz a néphagyomány, a népzene és a néptánc. Mindez megmutatta számára annak sokszínűségét, értelmét, érzelmi gazdagságát.

– Személy szerint, ennyi év után azt tudom mondani, hogy a néptáncban találtam meg az élethez hasonló érzelmi sokszínűséget, ebben tudtam igazán kifejezni saját magamat, sőt már létszükséglet is, hogy ezt meg is tehessem. Nem érezném magamat teljesnek nélküle. Számomra a néptánc már nemcsak hobbi, időtöltés, mozgásforma, hanem az érzelmek kifejezésének egy magasabb rendű formája, amely az egész jellemet formálja, emberibb emberré tesz – vallott a néptánc hitvallásról Simon Zsuzsanna.

 

Címkék#néptánc
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában