Munka

2018.08.29. 16:53

Saját márkát dobnak piacra a balassagyarmati rabok

A szabadulás utáni társadalmi beilleszkedést segíti elő, emellett a büntetés-végrehajtási intézetek önellátását is szolgálja az Ipoly Cipőgyár Kft. tevékenysége, ahol évente több mint 43 ezer, legfőképpen munkavédelmi lábbelit készítenek.

H. H.

Fotó: NMH

 

Ellátják a hazai büntetés-végrehajtás teljes egészét Fotó: NMH

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön falain belül már 1954 óta működik töretlenül különböző vállalati és vállalkozási formában a cipőkészítés. Az Ipoly Cipőgyár Kft. hazánkban egyedül gyárt korszerű, úgynevezett poliuretán, direktfröccsöntött technológiával.

– Jelenleg a fogvatartottak számára 10 500, a hivatásos állomány részére 33 ezer pár cipő készül nálunk évente, itt, Balassagyarmaton, illetve a közelmúltban megnyitott egri fióktelepünkön – mondta Tóka István büntetés-végrehajtási ezredes, az Ipoly Cipőgyár Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: a termelés döntő hányadát a belső ellátásban értékesítik, az országban működő többi börtönnek is szállítanak, ezzel lényegében biztosítják a magyarországi büntetés-végrehajtás önellátását.

Új élet reménye

A munkáltatás mellett hangsúlyt fektetnek a rabok reintegrációjára. Az egri fióktelepen 2017 végén tizenegy női fogvatartott szerzett belső szakoktatók közreműködésével betanított cipőipari szabász-tűző képesítést. Szintén tavaly hároméves, OKJ-s oklevelet adó cipőkészítő-képzés indult a társaság központjában, amelyben tizenkét személy vesz részt. Ez komoly segítséget jelent ahhoz, hogy szabadulásukat követően új életet kezdhessenek.

Emellett együttműködnek a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel, nekik is gyártanak lábbeliket. Sőt, immár saját márkával rendelkeznek, amivel a civil piacot is megcélozzák, a hazánkban ritkaságszámba menő PU/gumitalp előállítására képes gépeknek köszönhetően.

A balassagyarmati és egri intézetekben összesen több mint hetvenféle terméket készítenek a fogvatartottak, a munkavédelmi célú lábbeliken kívül gyártanak szandálokat, papucsokat, bakancsokat, csizmákat, surranókat, sőt, bőrtermékeket és minősített munkavédelmi kesztyűket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában