Zene

2018.08.28. 19:54

Kiváló zenekarok mérettek meg a balassagyarmati tehetségkutató döntőjében

A balassagyarmati Madách Moziban rendezték meg a Kárpát-medence legnagyobb tehetségkutatója, az Öröm a zene területi döntőjét, ahol tizenegy zenekar mutatta be tudását a szakmai zsűri előtt. A tét az volt, hogy ki jut tovább a Budapest Music Expón megrendezendő döntőbe, ami hárommillió forintos támogatási lehetőséget biztosít a leendő nyertes számára. 

Sziládi Krisztina

 

Koplányi Attila, a Sugerabugera Band frontembere is odatette magát. Fotók: NMH

Igazán vonzó a díjazás, de nem csak a nyerteseknek éri meg részt venni a területi megmérettetéseken. A zenekarok ugyanis már az előválogatón hasznos tanácsokat kaphatnak a szakmai zsűritől. Balassagyarmaton tizenegy együttesnek nyílt lehetősége arra, hogy két-három saját dalban megmutassák, mit is tudnak, hol tartanak jelenleg.

Az Öröm a Zene tehetségkutató arról szól, hogy lehetőséget biztosítson a feltörekvő formációk számára, segítse őket a fejlődésben, hiszen nem a versengés az alapvető célja a zenélésnek. A zsűri végig törekedett előremutató, hasznos tanácsokat adni az összes fellépőnek.

– Első alkalommal rendeztük meg az eseményt Balassagyarmaton, de meg kell mondjam, máris belopta magát a szívembe ez a helyszín. Hihetetlenül színvonalas produkciókat láthattunk, és külön öröm számomra, hogy hosszú évek után Nógrád megyében is megfelelő otthonra talált ez a rendezvény – mondta a zsűri elnöke, Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének (Hanosz) főtitkára, civilben gitáros és zeneoktató.

Hozzátette: az Öröm a zene tehetségkutató tíz éve működik, de csak három esztendeje, hogy minden megyében sikerül megszervezni az elődöntőt a Hangfoglaló program keretében. Ez a Kárpát-medence legnagyobb tehetségkutató- és gondozó sorozata, tizenkilenc megyében, plusz a fővárosban és öt határon túli helyszínen tartják meg: két erdélyi, két felvidéki és egy vajdasági állomása is van.

Évek kemény munkája van benne, de gyógyítja a lelket és a szívet

K. Fangler Péter, a nyertes Fanglers zenekar frontembere elmondta, hogy három évnyi munka van ebben a győzelemben.

– Mindenkinek van pénzkereső állása, többségében a hangszeriparban dolgozunk, így közel vagyunk a zenéhez a hétköznapokban is. Számunkra természetes, hogy meló után lemegyünk a próbaterembe este hétkor és ott vagyunk éjfélig. Szerintem egy zenekar összetartó ereje a barátságon alapul, fontos a megfelelő szakmai felkészültség, de az emberi kapcsolatok tartanak egyben egy bandát. Ha úgy alakulna, hogy kizárólag zenéléssel kellene foglalkoznunk, szívesen vállalnánk mindannyian – tette hozzá.

A harmadik helyezett balassagyarmati Eunice tagjai – öt év kitartó munkája után – egyöntetűen úgy látják: összhang nélkül ezt nem lehet csinálni. Szinte egy családot alkotnak, nagyon jól ismerik egymást.

Koplányi Attila, a Sugerabugera Band frontembere 1993 óta zenél különböző formációkban. Mint mondta, a zene nagyon kell az emberek életébe. Gyógyítja a lelket és a szívet.

 

Fábri István énekes hangjára is felfigyelt a zsűri.

– Az egésznek az a lényege, hogy ezeknek a gyerekeknek elmondja valaki, hogy hisz bennük. Megérdemlik a dicséretet, mert amint azt magunk is hallhattuk, óriási befektetett munka van ezekben a produkciókban. A mostani győztes zenekar némi finomítás után kimondottan jó esélyekkel indul a végső megmérettetésen – fejtette ki Andrásik Remo.

Több fordulóban is zsűrizett már Lombos El Márton, szerkesztő, műsorvezető, dalszövegíró, aki szerint erős mezőny volt a balassagyarmati.

– Több olyan zenekar is fellépett, akiket már csak egy pár lépés választ el a nagyszínpadi produkciótól, és sikerült találnunk olyan bandát is, amely már most alkalmas arra. Ma sajnos kevés gyerek foglalkozik élő zenével, ezáltal a zenekarok bajban vannak, hiszen hangszeresek nélkül nem működik egy banda. Dicsérendő, hogy ennyi remek zenészt láthattunk itt.

 

Mindenki bizonyítani akart, így a Darjeeling együttes dobosa is.

 

Csach Gábor zsűritag, a város alpolgármestere, aki harminc éve a Kinopuskin zenekar frontembere, hangsúlyozta: ez nem kereskedelmi, hanem kizárólag szakmai alapokon nyugvó tehetségkutató verseny.

– Külön öröm számomra, hogy a gyarmati zenekarok megállták a helyüket a döntően fővárosi mezőnyben – hiszen bárhonnan nevezhettek együttesek – mondta Csach Gábor.

A dobogós helyen végzett helyi Eunice zenekar lehetőséget kapott arra, hogy fellépjen az őszi városi rendezvényeken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában