Nógrád megye

2018.08.12. 14:30

Hamarosan iskolakezdés: tízezer forintot költ a szülő tanszerekre

A nyár utolsó hónapjában készülnek fel a diákok és szüleik az új tanév kezdetére. Tolltartó, füzet, hátizsák... Elengedhetetlen kellékek az iskolakezdéshez, azonban a szülők szerint ma már korántsem akkora összeg a gyermekeik beiskoláztatása, mint azelőtt, az ingyenes könyveknek köszönhetően.

Szabó Rita

Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

 

Nagy szórást mutat az iskolai füzetek ára: a negyvenforintostól a többezresig mindenféle kapható Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

 

A legtöbb papír-írószer üzlet felkészült az iskolakezdési rohamra, ami általában augusztus közepén kezdődik és szeptember ­első hetéig tart. A legtöbb szülő célirányosan érkezik az üzletekbe, a tanárok listát adnak azokról a szükséges eszközökről, amik kellenek majd a tanulóknak. Vannak olyan általános és középiskolás diákok, akik csak egy-két újabb tanszerrel akarják kiegészíteni a tavalyi felszerelést, például könyvborítókkal, vignettákkal, órarendekkel.

Ma már olcsóbb a tanévkezdés

Nagy Krisztina fia negyedik osztályba lép az egyik balassagyarmati általános iskolában. – Az ingyenes tankönyveknek köszönhetően, csak a tanszerekre kell pénzt fordítani a tanévkezdéskor. Szerencsére a fiamnak nincsenek nagy igényei, első osztályos kora óta ugyanazzal a hátizsákkal és tolltartóval jár. A ceruzák és a tollak elhasználódnak, és füzetet, könyvborítót is vásárolni kell minden évben, de ez nem nagy összeg. A somoskőújfalui Molnár Mariann elmondta: szerencsére nem okoz problémát az írószerek, táskák vásárlása, még akkor sem, ha a lányom minden évben az új trendnek megfelelőket választja, a könyvek miatt megmaradó összegből szerencsére bátran engedhetem, hogy válasszon.

Földi Ferenc, az egyik salgótarjáni papír-írószer üzlet tulajdonosa a Nógrád Megyei Hírlapnak elmondta: az ingyenes tankönyveknek köszönhetően egyes családok vásárlásain érződik, hogy igényesebb, drágább taneszközöket választanak. Egy iskolakezdő első osztályos tanuló szülei 12–15 ezer forintot hagynak nála a felszerelésekért. A kezdő kisiskolásoknak van kötelező alapcsomag is, ami 1340 forintba kerül. Ebben papírkészlet, dobókocka, félfamentes rajzlapok, mérőszalag, hurkapálcika is található. Rajzórákhoz színes gyurma, ragasztó, olló, ecsetkészlet is szükséges.

– Ebben az összegben minden benne van, például tolltartó, füzetek, ceruzák, tollak, és radírok is. Azonban a táska már külön tétel, van 2500 forintért, de 40 ezer forintos minőségi hátizsák is kapható. Az iskolák is tanácsolják a gurulós iskolatáskákat, amik nem terhelik a kisdiákok hátát. Ezekre is egyre nagyobb a kereslet – tette hozzá Földi Ferenc. Egy ­sima iskolai füzet 40 forintba kerül, de jellemzőbb, hogy a szülők, vagy a középiskolások inkább a színes borítós füzeteket vásárolják meg. A papír-írószer bolt tulajdonosa szerint ebből a típusból hatalmas a választék, a lányoknak hercegnős, a fiúknak a focicsapatos a kedvenc. Töltött tolltartót már 2500 forintért lehet vásárolni, de ezt az egyszerű megoldást sem választja mindenki.

A tulajdonos hozzátette:

– Az igényesebb szülők inkább üres tolltartót vásárolnak, hogy jobb írószerekkel töltsék fel azt. Jó minőségű grafitceruzát már 50 forintért is kínálnak, de 390 forintért is van márkásabb fajta. Ugyanígy van a radírral, akad 40 forintért is, de 490 forint is vásárolhatnak a tehetősebbek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában