Hullócsillagok

2018.08.09. 16:42

Hamarosan felettünk csillognak majd Szent Lőrinc könnyei

Nemsokára érkezik a leglátványosabb csillaghullás, amelyet fényszennyezés-mentes helyről Nógrád megyében is jól megfigyelhetünk.

Oláh Nikolett

Fotó: Shutterstock

 

Fotó: Shutterstock

 

- Az augusztusi Perseidák meteorraj a legismertebb és a legtöbbször látott jelenség. Ennek az az oka, hogy az évnek abban az időszakában látható, amikor a legmelegebbek és legderültebbek az éjszakák, illetve ekkor tartózkodnak az emberek a legtöbbet az éjszakai égbolt alatt – kezdte Könnyű József, a Gedőcz-tetői Csillagvizsgáló igazgatója.

Perseus csillagkép. Fotó: Shutterstock

Honnan a Perseidák elnevezés és mi is ez tulajdonképpen?

Mint mondta: ha a látott meteor nyomok útvonalait egy csillag térképre felrajzoljuk akkor a meghosszabbított nyomvonalak a Perseus csillagképben metszik egymást, vagyis innen ered az elnevezés „Perseus meteorraj”. Nógrád megyéből július 24-től egészen augusztus 24-ig megfigyelhetjük, azonban a maximumuk, vagyis a nagy csillaghullás augusztus 12-én este kilenc óra és 13-a hajnal két óra között lesz. Jól megválasztott helyről óránként akár 50 darabot is láthatunk.

- Az üstökösök egy piszkos hógolyóra hasonlítanak a különféle gázoktól, valamint jég halmazállapotuktól, amelybe kisebb-nagyobb kövek, bazaltszerű anyagok ágyazódtak be. A napszél hatására ezek felszínéről, magjából a csóvába került anyagok – mintegy önálló életet kezdve – keringenek többnyire az üstökös pálya vonalán. A Perseidák gyors, fényes, több tűzgömböt is tartalmazó, zöldes-vöröses színátmenetű meteorok, amelyeket a régi néphagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevez – ismertette József.

Napszél

A napszél töltött részecskék plazmaáramából, valamint mágneses térből áll. Főként nagy energiájú elektronokat és protonokat tartalmaz, amelyek képesek legyőzni egy csillag gravitációját. Több jelenség közvetlenül kapcsolódik a napszélhez, így a sarki fények, az üstökösök csóvája, és a mágneses viharok is, amelyek képesek megzavarni a földi elektromos rendszereket.

Kiemelte: a Perseidák meteorraj anyaga a 109/P Swift-Tuttle üstökös csóvájából ered, a nap körüli keringési ideje 133 év. Ez az üstökös törmelék bekerülve a Föld légkörébe felizzik, elég és látványos „tűzijátékot” produkál. A Perseidák maximuma során egyébként a Delta Aquariidák meteorrajait is megfigyelhetjük, amelynek forrása a 96P/Machholz üstökösből ered – zárta gondolatait az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában