Rejtély

2018.08.19. 06:59

Feltárták: már az őskorban is volt élet Füleken

Rábukkantak a régi füleki városfal egy szakaszára az ásatások során, a középkori leletek mellett pedig őskori cserépmaradványok is előkerültek. Ez azt bizonyítja, hogy a füleki várhegyen már a történelem előtti időkben is megtelepedett az ember. Nógrád legrégebbi, írásos forrásból is ismert településéről még többet tudhatunk nemsokára.

Faragó Zoltán

Fülek, 2018. augusztus 13. A Füleki Vármúzeum munkatársa a vár mellett húzódó egykori városfal feltárásán dolgozik a felvidéki Füleken 2018. augusztus 13-án. A terület nagyszabású fejlesztését megelõzõ feltárás célja, hogy a szakemberek megtalálják, hogyan kapcsolódott a 17. századi erõdítmény utolsó megmaradt bástyája a városfalakhoz.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Már második hete régészeti feltárások színhelye a füleki Váralja. Az ásatásokban a füleki szakembereken kívül részt vesznek a Szlovák Tudományos Akadémia (SZTA) nyitrai Régészeti Intézetének szakemberei és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészeti Tanszékének hallgatói is – írja portálunknak eljuttatott közleményében a füleki polgármesteri hivatal.

Már az első napon különböző történelmi korok érdekes leletei kerültek elő, köztük a városfal egyik része is.

A régészeti feltárást a kerületi műemlékvédelmi hivatal rendelte el és egy, a Váralja megújítására irányuló, határon átnyúló projekt megvalósítását előzi meg. Július 23-án vette kezdetét, és az első fázisa e hét végéig tart.

A Füleki Vármúzeum igazgatója, Titton Viktória elmondta: négy szondát – kutatógödröt –nyitottak a vár alatt.

– Két szonda a kis bástyánál található – mondta. – A céljuk mindenekelőtt az, hogy megállapítsuk a városfal kötődését a városi erődítménynek erre a 17. századi, utolsónak fennmaradt bástyájára. Az egyik oldalon már sikerült is feltárnunk a városfalat.

A további két szonda a megépítésre váró nyilvános illemhelyek helyén van, itt a régészek három méter mélyre is leáshatnak, mivel a toalettek a földfelszín alatt lesznek majd.

Titton Viktória hozzátette: azt feltételezik, hogy itt őskori rétegre is bukkanhatnak.

– Különlegesnek számító tárgyakat is találtunk, például olyan ezüsttallért, amilyen Füleken ez idáig nem került elő. A leletek között szerepel ornamentális díszítéssel ellátott csontlemezt, amilyennel a puskák tusát díszítették. Előbbiek mellett nagy mennyiségű kerámiát, érméket, egy csontfésű darabját, fegyverrészeket, csempedarabkákat és egyebeket is találtunk – sorolta a szakember.

Az SZTA nyitrai Régészeti Intézetét a feltárásoknál Malček Róbert képviseli.

– Az eddigi feltárást sikeresnek tartom. Sikerült több, főleg kora újkori lelethelyzetet dokumentálnunk – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a fenti tárgyi leleteken kívül rábukkantak különféle építmények részeire is, sőt a fenti szondákban még egy kútra is.

Bár a l7. századi leletek vannak túlsúlyban, találtak őskori cserepeket is. Ez azt jelenti, hogy az őskori település egészen a Váraljáig nyúlhatott, nem csupán a vár faláig. Az őskori leletek az előzetes vizsgálatok szerint a középső bronzkorból és késő kőkorszakból származnak.

A füleki vár feltárásai még körülbelül két hónapig folytatódnak.

A régészek azzal számolnak, hogy ez idő alatt még sok érdekes tárgyra bukkannak. Vizsgálatukat és állagvédelmüket követően a Füleki Vármúzeum állandó kiállításán láthatja őket a közönség.

Kiemelt fotónkon: A Füleki Vármúzeum munkatársa a vár mellett húzódó egykori városfal feltárásán dolgozik – MTI-fotó: Komka Péter

Címkék#Fülek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában