Nógrád megye

2018.08.21. 12:33

Anyatej: meddig, hogyan és hol ajánlatos szoptatni?

A WHO ajánlása szerint a kisbaba számára hat hónapos koráig a kizárólagos anyatejes táplálás az ideális. A szoptatással kapcsolatban az átlagember inkább egy csecsemőt vizualizál, mintsem már járni, akár beszélni tudó kisgyermeket. A hosszan tartó szoptatásról megoszlanak a vélemények. Meddig normális egy gyermek ilyen módon való táplálása? Mi az emberek véleménye a nyilvános szoptatásról?

Szabó Rita

Fotó: Shutterstock

 

Az anyatejes táplálást a gyermek féléves koráig mindenképpen ajánlják. Fotó: shutterstock

A szoptatás és az anyatejes táplálás ősidők óta olyan jelentőséggel bír, ami megkérdőjelezhetetlen. Időről időre fellángol a vita, egészséges, szükséges, de pótolható, szoptassunk, de meddig teóriák. A közvélemény számára rendkívül megosztó téma a nyilvános szoptatás. A legtöbb ember elítéli, kényelmetlenül érzi magát ha ebben az intim helyzetben találkozik egy édesanyával és gyermekével. A somoskőújfalui Kelemen Sára két gyermek édesanyja, aki szerint a legtöbb nőben szülés után csökkennek a gátlások, így a friss édesanyák egy része nem érzi magát kellemetlenül ha más emberek előtt kell folytatnia a szoptatást.

– Elsősorban ilyenkor anya az illető, és a nőiessége csak másodlagos tényező. Amikor a baba megéhezik muszáj megetetni, a nő ösztönösen cselekszik és enged a gyermek igényének. Anyaként úgy gondolom nyilvánosan mégis szükséges megoldani azt, hogy más embereket ne hozzunk kellemetlen helyzetbe. Ez egy intim dolog, ami csak rám és a gyermekemre tartozik. Az pedig, hogy mennyi ideig normális a táplálás ezen formája, véleményem szerint addig ameddig a gyermek fejlődésének szükséges – mondta el a kétgyermekes anyuka.

A bárnai Kis Bence szerint nem nyilvános helyen kellene folytatni a szoptatást.

– Előfordult már, hogy kellemetlen helyzetbe hozott egy szoptató édesanya. Az egyik élelmiszerüzletben a pénztárnál várakozva etette meg a gyermekét egy édesanya. Hozzátenném, hogy a kisfiú biztos, hogy több volt mint kétéves, beszélni és járni, sőt futkározni is tudott. Végtelenül kellemetlen volt számomra. Véleményem szerint egy csecsemőkorú gyermek szoptatásához is el kell vonulni, ez csak az anyára és a gyermekre tartozik. Mi férfiak pedig ilyen helyzetben sokkal kényelmetlenebbül érezzük magunkat mint a nők – tette hozzá Kis Bence.

Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus szerint a születés után az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemő számára, amely tartalmazza azokat az összetevőket, amelyek a gyermek egészséges testi fejlődéséhez, az agy fejlődéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez szükségesek.

– Hogy elegendő-e az anyatej, vagy hozzátáplálásra, tápszerre van-e szükség azt mindig a gyermekorvos, a védőnő képes megítélni. A szoptatásnak ugyanakkor van egy tagadhatatlan pszichés összetevője, mert az anya-gyerek kapcsolat alakulásának van egy nagyon fontos korai fázisa. Egy folyamat, amiben vannak kezdeti nehézségek, váratlan problémák. Sőt van a szoptatásnak egy ajánlott időbeli ritmusa is, amelytől a gyermek igényei szerint el lehet vagy el is kell térni. Akár mondhatjuk, hogy ez az időszak a gyermeknevelés első, beszéd nélküli szakasza, nagyon tanulságos lehet, hogyan érti meg az anya a gyermeke jelzéseit, mert lehet, hogy nem is azért sír, mert éhes – mondta a pszichológus.

 

Sokan üvegből etetik a kisbabát amikor nyilvános helyen vannak. Fotó: shutterstock

 

A szakember szerint a gyermek pszichés fejlődése a születéssel vagy sokak szerint már a fogantatással megkezdődik. Ennélfogva a fejlődése a szervezete és a környezete közötti folytonos kölcsönhatásban alakul. Mivel a fejlődés fázisokon, szakaszokon halad keresztül, minden életszakaszban újabb és újabb szintre tud eljutni a gyermek.

– Ha egy kétéves gyermek nem tud járni, mindenki tudja, hogy baj van. Ha kétévesen még szopik, véleményem szerint akkor is baj van. Lehetőség szerint legalább három hónapos korig szoptassunk vagy anyatejjel tápláljuk. Utána hat-nyolc hónapos korban eljön az elválasztás ideje. Nem a baba dönti el, nem az anya, egyszerűen figyelembe vesszük a gyermekünk fejlődését, az ezzel járó változó szükségleteket, igényeket. Ez éppúgy igaz, mint hogy a 12 éves kislányt nem engedjük el éjszakai buliba reggelig, vagy ahogyan nem fürdetjük 14 éves kamasz fiunkat. Legkésőbb akkor jön el az anyamelltől való elválasztás ideje, amikor a gyermek elindul, gondoljunk bele első lépéseit az anyától eltávolodva teszi meg. Még ha fáj is, a szülőnek kell megtanulni, hogy gyermekének nem mindig lesz rá szüksége, vagy szüksége lesz, de már nem úgy, mint addig, ezt kell megérteni – tette hozzá a pszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában