Salgótarján

2018.07.16. 06:56

Újjáéledt az aluljáró, a lakosok szépíthették ki a várost (fotók)

A Sakkozzuk ki! Akciócsoport vezette városi összefogás eredményeképpen vasárnap megnyílt Salgótarján harmadik szabadtéri kiállítása a főposta melletti aluljáróban. A közösségi megmozdulásnak köszönhetően a megyeszékhely egyik legforgalmasabb pontja hosszú idő után új köntösbe öltözött.

Palchuber Kinga

A főposta melletti vasúti aluljáró már régóta elhanyagolt volt, falának mozaikos csempéin nyomott hagyott az idő vasfoga. Az elmúlt hétvégén azonban a Sakkozzuk ki! Akciócsoport, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft., a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a Dornyay Béla Múzeum és több mint száz önkéntes közös megmozdulása nyomán új életre kelt a helyszín. Szombaton minden városszerető azon dolgozott, hogy Salgótarján harmadik szabadtéri tárlatával egy igazán egyedülálló értéket teremtsen.

Kelemen Tímea, a Sakkozzuk ki! Akciócsoport szakmai munkatársa elmondta: kollégáival tavaly találtak rá a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felhívására, amelyben rögtön hatalmas lehetőségre bukkantak. Ezután a fenti partnerekkel közösen írták meg a Kerülj képbe! – Utcai művészet a kultúráért! című pályázatot.

– Elsődleges célként fogalmaztuk meg, hogy szeretnénk létrehozni Salgótarjánban egy közösségi színteret, amely magában hordozza és népszerűsíti a település értékeit. Ez az új városi tér pedig alkalmat nyújt a közösségi találkozásokra, s leendő helyszínéül szolgálhat a városi rendezvényeknek – tette hozzá.

Továbbá előző akcióik – a Rákóczi és a Pécskő úti – után szerették volna megalkotni a megyeszékhely következő szabadtéri kiállítását is, amely esztétikai értékeinél fogva hozzájárulhat a közhangulat javításához.

 

Százötven éves a vasútvonal

A vasárnapi tárlatmegnyitón Dániel Zoltán alpolgármester elmondta: a kiállítással a város harmadik ékkövét teremtették meg az ötletgazdák. – Pozitív meglepetés számomra, hogy az előző kettő önkéntességen alapuló kiállítás is máig rongálásmentes – tette hozzá, majd a szakmai zsűri méltatta a Salgótarján életét bemutató nyertes fényképeket.

Pontosan 150 éve adták át az állami vasúthálózat első Pest-Salgótarján közötti vonalát, így a megnyitó külön érdekessége volt, hogy a szervezők közvetett formában e kiállítással is kapcsolódni kívántak az évfordulóhoz.

– Szükség van a városnak olyan közösségi kezdeményezésekre, amelyek erősítik a városszeretetet és felhívják a figyelmet értékeinkre – hangsúlyozta Tímea.

A projekt megvalósításához előzetesen egy fotópályázatot is hirdettek a szervezők, amelyre több mint 250 – a városi lét szépségét bemutató – pályamű érkezett. E fényképekből a szakmai zsűri – Homoga József és Kovács Bodor Sándor – 42 fotót választott ki a vasárnap átadott tárlat képi anyagához.

– Kész forgatókönyvvel láttunk neki a hétvégi munkának. Látványtervező csapatunk a mozaikos felületet megóvva, előzőleg már felépített egy műfalat a meglévő falfelületekre, amelyekre az önkéntesekkel közösen festettük fel a pozitív értékeket hordozó motívumokat. Az aluljáró oszlopait motivációs üzenetekkel és köszöntő mondatokkal díszítettük, majd a fotók is a helyükre kerültek – ismertette Tímea. A megfestett minták és gondolatok az összefogás jelentőségére és a város értékeire hívják fel a figyelmet, amelyek felviteléhez több mint harminc liter festékbe mártottak ecsetet.

A közösségi alkotáson túl a szervezők kísérőprogramokkal – kézműves foglalkozásokkal, workshopokkal – emelték az esemény színvonalát, s egy igazi mini fesztivál szerveződött a főposta környékén.

Kelemen Tímea elmondta: csapatban dolgozni nem könnyű, de megéri az időt és az energiát, mert nagy dolgokat csak közösen lehet véghez venni.

Az összefogásnak hála ezentúl az aluljáró üde színfoltja lesz a megyeszékhelynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában