Nógrád megye

2018.07.18. 16:45

„Szentjánosbogarak” lepték el a településeket

Szentjánosbogár névre keresztelt­ tábort tartottak a napokban Ságújfaluban, amelyen 114 ifjonc és 22 felnőtt vezető vett részt szinte az ország minden pontjáról. Ennek egyik különlegessége, hogy a fiatalok nem sátrakban és plébániákon, hanem a környező települések egy-egy befogadó családjánál töltötték az éjszakákat.

Gerhát Karina

Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

– A Szentjánosbogár közösséget Dunakeszin két plébánia több mint tíz családja hozta létre az 1980-as évek második felében. Ezzel az volt a céljuk, hogy saját gyermekeik számára keresztény körülmények között tartalmas kikapcsolódást nyújthassanak az általuk szervezett klubban. Így tehát ez a kezdeményezés azóta már országos szintűvé nőtte ki magát – mondta el lapunknak Gintner Domonkos.

Innen ered a név

A dunakeszi szülők létrehoztak egy gyermekek által írt és terjesztett kiadványt. A klubot és a kisújságot is Szentjánosbogárnak nevezték el. 1990-ben érkezett haza Kanadából A Szív című újság, amelynek főszerkesztője P. Sajgó Szabolcs atya volt, aki megismerkedett a csoporttal és tevékenységükkel. Ő „meghívta” a dunakeszi kis újság szerkesztőit, hogy a lapon ­belüli gyerekrovatot készítsék el. Ez országosan is ismerté tette őket. Akkora sikerük lett, hogy 1991-ben egy nyári tábort szerveztek jutalomból nekik Dunakeszin. Ezt azóta is évről évre megismétlik.

A ságújfalui tábor vezetője hozzátette: helyi emberek meghívása alapján választják ki a helyszíneket. A településre idén Oláh Borbála karancssági sekrestyés hívott meg bennünket, aki már több, általunk szervezett programon is részt vett. A községben, illetve a környező településeken már nem először rendeztünk ilyen tábort, néhány éve ugyanis a 9–16 éves korosztály is eltöltött itt öt napot. A most táborozók 17 és 21 év közötti fiatalok voltak, akik főleg Budapestről, illetve annak környékéről, valamint a Jászságból érkeztek Ságújfaluba. Éves szinten az ország különböző pontjain hat gyermek-, két ifjúsági, egy huszonegy pluszos, illetve egy családi táborban vehetnek részt az érdeklődők.

– A délelőttök folyamán kiscsoportokban beszélgettek a fiatalok egy megadott téma alapján, amely idén a „Tükör” nevet kapta. A diákokat tizenegy csoportba osztottuk be, a kis létszámnak köszönhetően lelkileg közelebb kerülhettek egymáshoz. Az ebéd után döfönye, azaz délutáni pihenés várt a táborozókra, majd közös programokkal töltötték a délutánokat – sportverseny, kirándulás, helyi nevezetességek megtekintése. Természetesen a napokból a szentmiséken ­való részvétel sem maradhatott ki. Délután hat óra magasságában minden ifjonc hazament a szállásadó családhoz, ahol megvacsoráztak, majd nyolc órára ismét visszatértek Ságújfaluba. Ez a korosztály ugyanis már igényelte az esti programokat is. Ilyenkor közös táncházon, irodalmi-zenés esten, bográcsozáson vettek részt, az utolsó nap pedig szabadtéri szentmisével, tábortűzzel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában