Közlekedés

2018.07.27. 13:52

Salgótarján központja alakul, de még mindig nem egészen akadálymentes

Az új beruházásoknál, a tömegközlekedésnél és a közszolgáltatásoknál már országszerte javult a helyzet az akadálymentesítés területén, azonban a mozgássérültek sokszor még így sem tudnak zökkenőmentesen eljutni A-ból B-be. A tapasztalatok azt mutatják: Salgótarján központja aránylag akadálymentes, ám még szerte a megyében nagy feladatnak ígérkezik az érintettek közlekedési színvonalának javítása.

Palchuber Kinga

Uramecz János, a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesületének (MESE) elnöke elmondta: még nem jött el az a nap, amikor egy mozgássérült ember akadályok nélkül azonnal el tud jutni egy távolabbi helyre.

Negatív példák Salgótarjánban

Az elektromos tolókocsival közlekedő Tótok Csilla szerint a belvárosi járdák, az üzleteket és a kiszolgálólétesítmények többsége kisebb-nagyobb hibákkal, de többnyire már akadálymentes.

– Salgótarjánban egyre több kerekesszékkel és mopeddel közlekedő él, akik örömmel kimozdulnának a városból. Ennek érdekében elsősorban a vasútállomást és annak megközelítését kellene akadálymentesíteni, hogy olyan vonatok is járhassanak felénk, amelyekben emelőliftek vannak – mondta. – Az uszodánál lévő rámpa annyira meredek, hogy lehetetlen rajta feljutni. A Penny sarkán pedig egy parkolóba vezető járdát építettek, így ha odaállnak, esélytelen az átjutás. A mozi bejárata jól megközelíthető, ám a pénztárig és a vetítőteremig való eljutás már nem egyszerű…

E helyszínek javításával megnőhetne a kulturált szórakozás, a kikapcsolódás, az utazás és a sportolás lehetősége, nagy mértékben tompítva a mozgássérültek gondjait.

– Salgótarján központja az akadálymentesítés szempontjából aránylag megoldott, azonban szerte a megyében még mindig nagy feladatnak ígérkezik az érintettek közlekedési színvonalának javítása. A megyei mozgássérültek elsősorban az üzleteknél és a szolgáltatóknál lévő küszöbök és lépcsők jelenléte, valamint a „látszat” rámpák miatt panaszkodnak – tette hozzá.

Ellenben az új beruházásoknál és a közszolgáltatások nagy részénél már javult a helyzet az akadálymentesítés területén, ám a régi lakóépületeket, üzleteket és utakat még mindig nehéz megközelíteni kerekesszékkel. Ezek teljes átalakítása pedig sokszor forráshiányba ütközik.

– Az intézmények akadálymentesített bejáratai sokszor eldugottak, míg a liftek és a mozgáskorlátozott-mellékhelyiségek kulcsáért sokszor csöngetni kell. Az sem ritka, ha a portáig vezető utat lépcső is keresztezi… – ismertette Uramecz János.

Kiemelte: már törvények is szabályozzák az épített környezet akadálymentesítését, ám e szabályokat a tervezők és a kivitelezők tudatába is mélyen be kellene építeni. A salgótarjáni vásártér felújításánál például az egyesületnek külön fel kellett hívnia a figyelmet, hogy célszerű lenne egy akadálymentes átjárót kiépíteni a helyszínen.

– Ezért is szabályozzák, hogy a nagyobb beruházásokhoz az érintett civil szervezetek véleményét is kikérjék. Egyesületünket több megyében épülő úttal kapcsolatban is megkérdezték már, sőt az okmányirodák kialakításánál is figyelembe vették a véleményünket – mondta az elnök.

Tótok Csilla Salgótarján központjában. A lépcsők sokszor áthághatatlan akadályt képeznek, Fotó: L. B.

Hangsúlyozta: a minél több fogyatékosbarát munkahely létrejötte, valamint az eurokulcsrendszer bevezetése is elősegítené a fizikai akadálymentesítést. Utóbbi program hazai úttörője Nógrád megye lesz, ugyanis a MESE két szlovákiai szervezettel közösen 81 millió forintos támogatást nyert a megvalósításra. A cél, hogy a mozgáskorlátozottak olyan kulcsot birtokoljanak, amellyel a benzinkutak és más intézmények illemhelyiségeit önállóan ki tudják nyitni. Lehetőségük nyílik a lépcsőjáró szerkezetek és emelőliftek irányítására is.

Az elnök hozzátette: a megyében több alacsony küszöbű buszt helyeztek már forgalomba, de számukat növelni kellene, hogy a mozgáskorlátozottak bármikor útnak indulhassanak. A megkérdezettek kritikus pontként jelölték meg a városban a Pavilon sort, a több áruházat, a vasútállomást, az uszodát és a mozit is. Az érintettek panaszaikkal az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is fordulhatnak, amelynek ügyvédje az egyesület székhelyén fogadónapokat tart.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában