Ságújfalu

2018.07.13. 11:36

Díjnyertes állatokat nevelnek Ságújfaluban. Mutatjuk mik azok!

Godó Oszkár, helyi lakos nyolcéves kora óta foglalkozik különféle nyulakkal. Ez a tevékenység azóta is végigkíséri életet, mindennapjainak részévé vált, és saját bevallása szerint ez idő alatt bele is szeretett ezekbe az állatokba.

G. K.

Jelenleg főleg színes törpenyulakat tart, az első tenyészpár 2013-ban került családi házának udvarába. A rá következő esztendőben már egy versenyen eredményeket is ért el velük.

– Nagyapám halála után kényszermegoldásként én vettem át a nyulak gondozását, akkor még nem gondoltam, hogy ez lesz majd a hobbim. Időközben a Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesületének is a tagja lettem, és a szervezeten belül részt veszek különféle kiállításokon, versenyeken, amelyeken független osztrák szakemberek bírálnak. Jelenleg hetven darab nyulat tartok itthon, évente négy–öt megmérettetésen jelenek meg velük. A bajnokságokon általában 96, 97 körüli pontokat szoktam elérni, ami alapján kapunk okleveleket, serlegeket. Ezekből az évek során szereztem néhányat, de tenyésztő-, illetve fajtagyőztesi díjjal is megjutalmaztak már. A színes törpenyulaimmal többek között eljutottam Budapestre, Egerszalókra, Kiskőrösre, Ózdra és Szarvasra is – mondta Godó Oszkár.

Hozzátette: a versenyek a nyulak születési ciklusa miatt csak novemberben kezdődnek és egészen a következő esztendő februárjáig tartanak. Az általa tenyésztett állatok évente kétszer fialnak, a törpenyulaknak kettő–három, az óriásoknak pedig hét–nyolc utódja jön világra egy-egy alkalommal. Ezek egy részét értékesíti, illetve maga a család elfogyasztja, a többit pedig továbbtenyésztés céljából meghagyja. A szakember elmondta: – Nagy álmaim között szerepel, hogy külföldi versenyekre is eljussak, és azokon is megmérettessem magam. Ez úgy látszik, hogy az elkövetkezendő esztendőkben meg is valósulhat. Örömként élem meg azt is, hogy egy holland családnak annyira megtetszett a színes törpenyulam, hogy már hozzájuk is került belőlük – hangsúlyozta Godó Oszkár.

Fotónkat készítette: Hüvösi Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában