Ingázni kell

2018.07.21. 19:59

Csalódás: lakat került az egyházi iskolára Mátramindszenten

A nyári szünet előtt utoljára szólt csengő a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola Mátramindszenti Tagintézményében. A fenntartó az alacsony létszám miatt szeptembertől lakatot tesz az iskolára: a szülők csalódtak, a gyerekek ingázni kényszerülnek.

Palchuber Kinga

Fotó: NMH

 

A II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola Mátramindszenti Tagintézménye. Fotó: NMH

 

A fenntartó az év elején értesítette a tagintézmény vezetését és a helyi önkormányzatot is a mátramindszenti tagiskola bezárásáról, majd a pedagógusoknak és a szülőknek is tájékoztatást tartottak. Sokan jelezték: az átszervezés miatti ingázás gondot okozhat a gyermekek iskoláztatásában. A környező iskolák férőhelyhiánya miatt néhány család már év közben az intézményváltás mellett döntött.

Dr. Puskás Balázs, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága főigazgató-helyettese elmondta: a tagintézménybe járó diákok száma az elmúlt években egyre csökkent. Az előző tanévben – 1–8. osztályig – 23 alsó és 19 felső tagozatos diák tanult Mátramindszenten.

– Ez alig több mint egyetlen osztálynak megfelelő létszámot tett ki. A demográfiai adatok pedig további csökkenést valószínűsítenek. Az egyre alacsonyabb tanulói létszám miatt fenntarthatatlanná vált az intézményegység – tette hozzá.

Csalódtak a szülők

Gulyás Csabáné elmondta: gyermekeinek szíve is hozzánőtt már a mátramindszenti tagiskolához.

– Ide kötik őket a barátok, ráadásul szerették a tanárokat is. A fiam rendszeresen úszik, ezért az egyik salgótarjáni általános iskolát választottuk – tette hozzá az édesanya. – Eddig helyben a nagymama is tudott segíteni a gyerekekkel, de azt nem várhatom el, hogy 65 évesen mindig Salgótarjánba utazzon. Csalódtunk, s hatékony segítséget nem kaptunk. Nem lesz egyszerű dolgunk szeptembertől…

Dr. Puskás Balázs hangsúlyozta: a tanulóknak folyamatos tanulói jogviszonya van a bátonyterenyei székhelyintézménnyel, ahol minden diáknak helyet biztosítanak, aki szeptembertől is a katolikus oktatásban szeretné tovább folytatni tanulmányait.

Kifejtette: a városi székhelyintézmény busszal nem egészen félórányi távolságra van a községtől, de a menetrend iskolai szempontból elég rossz.

– Azoknak iskolabuszt biztosítunk, akik a következő tanévet Bátonyterenyén kezdik meg. Ezt azok is igénybe vehetik, akik a város más iskoláját választották a továbbtanulásra. Emellett az autóbusszal tíz perc alatt megközelíthető dorogházi Móra Ferenc Általános Iskolát sok helyi család választotta már korábban is. Most is sokan döntöttek mellette – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Mint mondta: a környező települések – Dorogháza, Bátonyterenye és Salgótarján – iskolái örömmel fogadták be a gyerekeket, amennyiben a férőhelyek száma azt lehetővé tette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában