Mátraverebély-Szentkút

2018.06.14. 06:50

Zarándoklat a fogvatartotakkal: rácsok mögött élnek, de a lelkük szabad

Tizenhat börtön közel nyolcvan fogvatartottja vett részt szerdán a Mátraverebély-Szentkúton megrendezett harmadik országos fogvatartotti zarándoklaton.

G. K.

Nemzeti kegyhelyünkön Bíró László tábori püspök a büntetés-végrehajtási lelkészek koncelebrálásával mutatott be szentmisét a jelenlévőknek.

A zarándoklat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának, valamint a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökségének közös szervezésében valósulhatott meg. A szentmise prédikációjában Bíró László püspök nagyrészt a fogvatartottakhoz intézte elgondolkod­tató szavait. – Rácsok mögött élitek mindennapjaitokat, azonban a lelketek nincs megbilincselve, az szabad. Éppen ezért megtehetitek, hogy szép jövőt álmodtok magatoknak. Ezen kívül rendkívül fontos, hogy támogassátok, segítsétek, illetve felemeljétek egymást, és ne lehúzzátok, nyomorba taszítsátok társaitokat – hangsúlyozta a tábori püspök.

A szentmisét követően a fogvatartottak megtekinthették a kegyhelyet, továbbá megismerhették annak történetét is.

A zarándoklaton a két éven belül szabaduló, alacsony vagy közepes biztonsági kockázatba sorolt, együttműködő, szabály­követő fogva­tartottak vehettek részt.

A büntetés-végrehajtás kiemelt feladata a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedésének elősegítése, amelyben jelentős szerep jut a vallásgyakorlásnak is. A négy történelmi egyház – a katolikus, a református, az evangélikus, illetve az izraelita – 35 börtönlelkésze végzi jelenleg tevékenységét a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben egyházi irányítás és felügyelet alatt, ökumenikus szellemben.

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet számos lehetőséget biztosít a fogvatartottak vallásgyakorlására. Ilyenek például az évek óta megtartott fogvatartotti programok, az országos bibliavetélkedők, az imanapok, a szentmisék, a csoportfoglalkozások, a zenés és a családi istentiszteletek, valamint a sikeres nemzetközi kezdeményezések is. A szerdai zarándoklatot is ennek szellemében valósították meg, amely közös imádsággal és hálaadással zárult a délutáni órákban.

Kiemelt fotó: Szentmise a szentkúti bazilikában, elítéltekkel, Fotó: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában