Salgótarján

2018.06.15. 19:52

Tizenhat évesen sikeresen működteti a rádióadót

Pontosan egy éve kezdte el rádiós pályafutását a salgótarjáni Kisbali Bence, amit azóta is töretlen lelkesedéssel folytat. Az egyelőre interneten hallható Tarján Rádió 16 éves megálmodója szerint egy rádióadó sikeréhez elengedhetetlen a lelkesedés és a szenvedély. Neki azonban a siker sem alapfeltétel ahhoz, hogy ugyanolyan elhivatottan űzze imádott hobbiját.

Szabó Rita

– Hobbinak indult...

– Tavaly májusban kezdtem el ismerkedni egy számítógépes programmal, amellyel a lemezlovasok összeállíthatják a hallgatóságuknak szánt zenei kínálatot. Először csak itthon „kevergettem” a zenéket. Szerettem volna azonban ezeket megosztani a barátaimmal is, így regisztráltam egy ingyenes szerveroldalra, és elkezdtem az éterbe küldeni a munkáimat. Később rájöttem, hogy minderre akár egy rádiót is lehetne építeni. Mindig is érdekelt a média ezen ága. Név, szlogen, közösségi oldal, honlap, szignálok... – miután ezekkel elkészültem, indulhatott a show.

– Mikor volt az első adás?

– Június 19-én 14 órakor lesz egy éve annak, hogy az első hivatalos élő adás elindult. Június 18-án csináltam egy próbaadást, de a rádió indulásának a következő napot tekintjük.

– Hol hallható a Tarján Rádió?

– Ez egy online rádió, tehát csak az interneten hallható, bizonyos rádiókat összegyűjtő portálokon, vagy a honlapon (https://tarjan-radio.webnode.hu/). Mivel a világhálón szól, mobilinterneten keresztül is elérhető, telefonról. A készülék segítségével, bluetooth-kapcsolattal az autó­ban is lehet hallgatni.

– Milyen műsorokat kínál? Milyen rendszerességgel?

– Most indult a nyári adásrend, így bővültünk a műsorok és az élő adások tekintetében is. Eddig csak pénteken, és néha szombaton voltam élőben. Péntekenként kétórás, pörgős zenékből álló partiműsorral jelentkeztem, szombatonként pedig rádiós kívánságműsorral. Az sem okozott problémát, ha éppen nem akadt kívánság, mert időjárással, programajánlóval, hírekkel kitöltöttem a műsoridőt. Most, az új adásbeosztásnál hétfőn és szerdán 17-től 19 óráig hallhatnak a hallgatók a kívánságműsorral. Pénteken 18 és 20 óra között pedig a Péntek esti partival jelentkezünk, amit mi már csak „PeP”-nek becézünk.

– Nem véletlen a többes szám...

– Igen. Az alapcsapat három főből állt: Pozsik Gábor, a csatorna hangja és egy távoli támogató, Weisz Mátyás – DJ Matyi –, az ország legfiatalabb műsorvezetője segített nekem az elindulásban. Idővel bővült a csapat Molnár Balázzsal – Balee-val –, aki szombat esti mixműsort gyárt, majd Kenéz Kolossal, aki hírszerkesztő-hírolvasó munkakört tölt be. Utóbbi először a TechMánia című magazint készítette, de most már a Heti Top 10 műsort is ő vezeti. Végül édesanyám is csatlakozott a csapathoz, mint a rádió hangja.

– Milyen felszerelés szükséges a rádiózáshoz?

– Számítógép, adásvezérlő program, internet és szerver. Ha az ember meg is szeretne szólalni a rádióban, akkor természetesen kell egy mikrofon is, de ahhoz, hogy a rádió létrejöjjön, elegendőek az előbb felsorolt eszközök. Fontos kiemelni, hogy nem elég az egyszerű otthoni komputer teljesítménye, erősebb és strapabíróbb kell a rádiózáshoz. Az én asztali számítógépem is a határai felett teljesít, csodálom, hogy még nem mondott fel. Az adásvezérlő program kiválasztására is oda kell figyelni, nem elég egy szimpla zenelejátszó, tudnia kell kezelni a szignálokat és a reklámokat is. Több technikai eszköz is segíthetné és színesíthetné még a munkát – például a keverőpult, a telefon, az SMS-fal program –, azonban ezeket nem könnyű beszerezni, és az áruk is borsos.

A Madách Imre Gimnázium tizedikes diákja szerint elengedhetetlen a lelkesedés és a szenvedély a rádiózásban – Fotó: Niederland Dávid, NMH

– Egyéb hobbijai is vannak?

– Nagyon szeretek fényképezni, járni a természetet, utazni. Kisfilmek készítését is szívesen végzem, a forgató­könyv megírásától a vágásig minden részét szeretem. Volt is már különdíjas filmünk az Eszterházy Károly Egyetem által kiírt, Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból című pályázaton. Fotómat is elismerték már azonban egy budapesti országos pályázaton.

– Hosszabb távon is marad rádiós?

– Jelenleg a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium 10. osztályos diákja vagyok, általános szakon, de tör­ténelmet fakultációban is tanulok. A továbbtanulással kapcsolatban egyelőre nincs elképzelésem, nem tudom, milyen pályán helyezkedem majd el. Lehetséges, hogy a rádiózás határozza majd meg a jövőmet is.

– Környezete is támogatja ebben?

– Családtagjaim, barátaim teljes mértékben támogatnak, mindig biztatnak és mondják, hogy ne adjam fel, mert kialakulhat még valami komolyabb is ebből a „hobbiból”.

– Mi kell egy rádió sikeréhez?

– Lelkesedés és szenvedély! Élvezni kell minden pillanatát, hiába van remek szignálparkja egy rádiónak, ha a műsorvezetés unalmas, akkor elkapcsol a hallgató. Nekem nem kell siker! Nulla hallgatottság mellett is ugyanúgy szeretem csinálni. Ám ha mégis elismerések érik a munkámat, az természetesen előrevisz. Szeretném a rádiót hivatalossá tenni. Meg­felelő technikai és anyagi háttér kell ahhoz, hogy ez megtörténhessen, és napi huszonnégy órában szólhasson. Fontos még az is, hogy fejlesszem a szakmai tudásom, és jobb legyen a műsor felépítése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában