Olvasás

2018.06.25. 19:48

Pezseg az élet az érsekvadkerti könyvtárban: színvonalas rendezvényeket kínálnak

Az olvasótábor napi kiszolgálása mellett érdekes, ismeretterjesztő­ rendezvényeknek is otthont ad a Mikszáth Kálmán Közművelő­dési Intézmény Könyvtára. Jelenleg 336 beiratkozott személy van, ami megfelel az országos átlagnak.

Hegedűs Henrik

Fiatal lány lépett be az ajtón, hóna alatt három, vastag könyvet tartva. A cserénél tudatosan választott: az egyik kötet folytatását szemeli ki magának. A kölcsönzést követően ültünk le beszélgetni a könyvtárosi tevékenységét immár négy év­tizede űző Nagy Annával.

– Amikor a fárasztó munka, vagy a tanórai elfoglaltságok után betoppannak hozzánk az olvasók, a választásnál sokszor bízzák a feladatot rám, a könyvtárosra – kezdte mondandóját. – Leginkább a szórakoztató, könnyedebb olvasmányok vonzzák a látogatókat. A fiatalabb nemzedékek a korosztályukhoz közelebb álló műveket böngészik, mint például a Harry Potter-sorozatot. Természetesen a klasszikus szépirodalomnak is több híve van, miként az Agatha Christie fémjelezte krimiknek is.

Kedvelt a net

Nagy Anna hozzátette még, haladni kell a korral, igazodni a technika újabb vívmányaihoz. Az ­1990-es évek közepétől folyamatosan alkalmazkodtak az internet­ térhódításához, fejlesztve az eszközállományt. Szerencsére nemcsak az iskolások, hanem az idősebb generációk is kihasználja a világháló áldásait, a helyi egyetemisták és főiskolások gyakorta betérnek ismereteik gyarapításához, tanulmányaikhoz segédanyagokat szerezve. A könyv olvasásának élményét azonban semmi sem pótolhatja.

A könyvtár jelenlegi állománya közel 21 ezer kötetes. Az utóbbi években a könyv­beszerzésekre fordítható pénzügyi keret egyre szűkösebb, így ma már több helyről tájékozódva általában az olcsóbb kínálatú boltokat keresik fel. Az állomány gyarapítását nyolc éve a Márai-program pályázata is segíti.

– A könyvtári feladatoknak ma már elengedhetetlen részei a rendezvények – folytatta Nagy Anna. – Ezek közül a legnépszerűbb a havi jelleggel megszervezett „Kedd ­esti beszélgetések”, ami tíz éve fut sikeresen. Elsősorban környékbeli irodalmárokat, kutatókat hívunk meg, így vendégünk volt már Karaffa ­Gyula, a Börzsönyi Helikon szerkesztője, Csáky Károly és Végh József helytörténészek, ­Kovács Ferenc gimnáziumi tanár, dr. Andor Csaba Madách-­kutató, P. Kerner Edit előadóművész, vagy Bartusné Szandai Teréz herencsényi mesemondó. A tapasztaltok rendkívül kedvezőek, rendszeresen nagy a résztvevők száma, és nem csupán az érsekvadkertiek közül. Ezen kívül gyakran szervezünk kirándulásokat irodalmi-történelmi helyszínekre, mint ­Mohora, ­Csesztve, Alsósztregova, Szklabonya, Ipolybalog, Kékkő, és jártunk már a balassagyarmati börtönben is. Nyáron sem állnak le, rendezvényekkel várják az olvasókat.

Fotó: Torjay Attila/NMH

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában