Kezdeményezés

2018.06.14. 19:59

Nagy balhé a cirkuszok körül: ezért tűnhetnek el hamarosan Nógrádból

A Nógrád Megyei Állatvédőrség a közösségi oldalán megosztott egy felhívást, miszerint új projektet indított a cirkuszokra vonatkozó jogszabályok- és ellenőrzéseik szigorításáért.

Oláh Nikolett

Manapság a cirkuszba járás nagyon megosztja az embereket, nincs ez máshogy Nógrád megyében sem. Salgótarjánba rendszeresen, évente többször is érkeznek vándorcirkuszok, amelyek a város önkormányzatától pár napra megkapják az egyik nagy áruházlánc melletti területhez szükséges engedélyt. A szerencsésebbek teltházzal működnek, míg mások lasszóval fogják a közönség tagjait.

A szülők főként azért viszik csemetéiket a hatalmas sátrakba, hogy jókedvre derítő bohócokat, már-már repülni tudó akrobatákat, egzotikus élőlényeket lássanak. De vajon az állatok is olyan jól szórakoznak, mint az odaérkező látogatók?

Az Országos Állatvédőrség Alapítvány és a hozzá tartozó Nógrád Megyei Állatvédőrség kétli, hogy ez így lenne. Ezért az üggyel kapcsolatban június 13-án közösségi oldalukon megosztottak egy felhívást, amelyben a lakosság segítségét kérik.

 

https://www.facebook.com/allatvedorseg/photos/a.222037491142136.66091.129785587033994/1983716001640934/?type=3&theater

 

Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség Alapítvány elnöke portálunknak elmondta, hogy több minisztériummal és hatósággal együttműködve kezdték meg a cirkuszi állatokért vívott harcot.

 

Cirkusz rövid története

A modern cirkusz 1769-ben született meg Londonban, amikor Philip Astleynek az az ötlete támadt, hogy néhány akrobatikus mutatvánnyal együtt lovasgyakorlatokat mutassanak be egy lovaglóiskolában, amelyet tíz évvel később széksorokkal vett körül, és Astley Royal Amphiteator of Arts-nak nevezett el.

Budapesten az első állandó cirkusz Barocaldi olasz artista nevéhez fűződik, míg a második Wulf Ede német-holland cirkuszigazgatóhoz. A Városi Cirkuszt 1904-től Beketow Mátyás, 1935-től Fényes György vezette. Ekkor lett a neve Fényes Cirkusz, azonban az épületet 1966-ban lebontották. A Fővárosi Nagycirkusz 1971 óta működik folyamatosan a Városligetben.

 

- A program elején járunk és mivel az állatvédelem több minisztériumhoz is tartozik, ezért nem egyszerű a dolgunk. Vannak, akik már csatlakoztak a programhoz és támogatnak minket, de bízunk benne, hogy később ennél is többen leszünk – fejtette ki Anita.

Mint mondta: jelenleg az országban nincs olyan központi nyilvántartás, amely az itt működő cirkuszokat számontartaná. Ebben kérik az emberek, valamint az állatvédő szervezetek segítségét méghozzá az alábbi formában: ha Magyarországon – így Nógrádban is – megpillantanak egy cirkuszt, annak aktuális helyét és az ott lévő állatok fajtáját közöljék az alapítvánnyal.

 

Ezen a fotón nem tűnik túl boldognak az állat... Fotók: shutterstock

 

- Rengeteg társulat engedély nélkül működik. A nálunk gyakran megforduló külföldi – román, olasz, ukrán – vándorcirkuszoknál sem jó a helyzet. A más országból származó állatokat be kell léptetni az országba, ehhez mindenféle hatósági engedélyek szükségesek, amelyek tapasztalataink szerint sok esetben hiányoznak. Mire sikerül őket megbírságolni, addigra már rég messze járnak – közölte az alapítvány vezetője.

Kiemelte: a vándorcirkuszoknak az önkormányzat adja ki a helyi működési engedélyt, viszont ők nem ellenőrzik az állatokat vagy azok papírjait.

- A cirkuszokról szóló jogszabály például húsz négyzetmétert ír elő a nagymacskák számára. Ez pont annyi, mint amennyit a nagytestű kutyáknak javasolnak.

Ilyen kis helyen még a háziállat is megbolondul, nemhogy a vadállat.

Sem állatvédelmi szempontból, sem pedig az emberek oldaláról nem jó ez, hiszen egy frusztrált, boldogtalan állatot mutogatni nem biztos, hogy jó irány – fogalmazott Tornóczky Anita.

Hozzátette: a biztonsági előírások szempontjából is vannak hiányosságok. Abban az esetben, ha netán valamelyik ideges vadállat kiszabadulna, nem végződne jól és ők ezt nem szeretnék megvárni.

- Vadállathoz méltó módon tartsuk ezeket az élőlényeket, tehát nem valók cirkuszokba, mert lehetetlen számukra a megfelelő élőhelyet biztosítani.

Nem reális az, hogy például a nagymacskák húsz négyzetméteren éljék le az életüket. Mindezek ismeretében szeretnénk lépéseket tenni annak érdekében, hogy mind a jogszabályok szigorodjanak, mind pedig azok betartását lényegesen szigorúbban és szakszerűbben ellenőrizzék – zárta gondolatait Anita.

 

...és ezen sem.

 

A cirkuszban mutogatott állatok betiltásával kapcsolatban egyébként elindult az interneten egy petíció „Magyarországon is tiltsák be az állatok cirkuszban való szereplését!” címmel és már több mint ötezren aláírták.

Kiemelt fotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában