Balassagyarmat

2018.06.28. 07:07

Most betekinthetnek a határőrök világába. Mutatjuk, hogyan!

A tablók, tárgyak, figurák között barangoló látogatók bepillantást nyerhetnek a tizenegy évvel ezelőtt megszüntetett Balassagyarmati Határőr Igazgatóság múltjába.

Hegedűs Henrik

Aki belép a terembe, úgy érezheti magát, mintha egy szomszédos országból utazna haza. Akár oda is adhatnánk az iratokat a sorompó mellett útlevél-ellenőrzésre készülő egyenruhás bábunak, aki mögött a balassagyarmati átkelőhely 1980-as években készült nagyméretű fényképe tűnik elő. Beljebb haladva a falra kifeszített tablókon a magyar határőrizet sok-sok évszázados története olvasható, a védőszent I. László királyunktól a kiegyezés korszakán át egészen a vasfüggöny és a szögesdrót idejéig. Innen is tovább utazunk azonban az időben a rendszerváltást követő évekig, az első komolyabb, Nógrád megyét, az Ipoly vidékét jelentős mértékben érintő menekülthullámig, amikor a határ védői huszonnégy órás készenlétben álltak az érkező újabb és újabb áradat miatt.

Néhány lépés, és balra egy vitrinben használati tárgyak sorakoznak: gumibot, bilincs, adóvevő készülék, gázálarc és annak táskája, a „szimatszatyor”, hátizsák. Mellette, ugyancsak üvegbúra alatt kitüntetések és érmek, a szocializmusból és azon túlról. Nem messze innen a falakon fotók láthatók a balassagyarmati igazgatóság múltjából, a parancsnokok arcképcsarnoka, illetve a határrendészeti kirendeltségek – Letkéstől Salgótarjánig – utolsó, 2007-es vezetői állománya. A szemközti képeken lőgyakorlatok, állománygyűlések, kitüntetések átadása, parancsnoki megbeszélések, eskütételek és egy belügyminiszteri látogatás elevenednek meg több évtizedre visszatekintve.

A tárlat kétségkívül legérdekesebb eleme az a három helyiség, amelybe betekintve a sorállományúak és a hivatásosok belső világa tárul elénk. Laktanyai legénységi körlet és berendezései, az emeletes ágy, a ruhatároló szekrények. Aztán a klubhelyiség a mindenki által aláírt leszerelő-zászlóval, illetve a határrendészeti kirendeltségek szolgálati irodája.

Röpke fél órát kell csak szánni rá, és valóban megszemlélhetjük annak a katonai egységnek a mindennapjait, amely egykor meghatározó volt Balassagyarmaton, és amely szétválaszthatatlannak tűnt a várostól, mégis bekövetkezett a vég.

Novákné Koplányi Edit, a Balassagyarmati Határőr Igazgatóság korábbi munkatársa, a nyugdíjas tagozat vezetője, a kiállítás egyik szervezője elmondta, az ötlet megszületését követően nagyon hosszú előkészítési folyamat eredményeként valósult meg ez a bemutató, amely minden részletét feltárja annak a sokszínű munkának, ami évtizedeken keresztül a határőrség keretein belül zajlott. Felhívást tettek közzé a világhálón és szóban, személyes találkozások alkalmával egyaránt, hogy a tárlati anyag gazdagításához a régi sorkatonáktól a parancsnokokig járuljanak hozzá minél többen tárgyakkal, emlékekkel. Bizony nem kis feladatot kaptak az összeállítók, annyi minden jött különböző helyekről. Harth Tamás muzeológus és kollégái komoly szakmai hozzáértéssel alakították ki a kiállítás végleges keretét, berendezését, ami az egész országban egyedülállónak számít, hiszen a határőrségről ilyen jellegű, összetett bemutató még nem volt hazánkban.

A tervek szerint 2019-től egy állandó kiállítás formájában szeretnék a nyugalmazott határőrök a tárlati anyagot elhelyezni. A legalkalmasabb pont egykori otthonuk, a csendőrlaktanya lenne, mintegy százötven négyzetméternyi területet igényelnének. A részletekről folyamatosan egyeztetnek az új tulajdonos, a Nógrád Megyei Kormányhivatal illetékeseivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában