Balassagyarmat

2018.06.01. 19:27

Hősök előtt hajtottak fejet a temetőben

Mintegy kéttucatnyi tisztelgő jelenlétében rendezte meg közösen a város önkormányzata, a vitézi rend helyi szervezete és a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Egyesület a hősök napi megemlékezést a katonatemetőben.

H. H.

A Tormay Cecile Irodalmi és Történeti Társaság tagjainak verses-dalos múltidézését követően a szervezők nevében vitéz ifj. Bakos Gyula szólt a hallgatósághoz. Rövid beszédében elemezte azt a folyamatot, ahogy Balassagyarmat a tizenkilencedik század utolsó harmadában katonai állomáshely lett.

Kitért arra is, hogy az itt szolgáló 16-os honvéd gyalogezred egyenruhásai milyen hősies helytállást tanúsítottak az első világháború különböző frontjain, nem egyszer személyes bátorságukkal kitűnve. Hasonlóképpen a két világégés közt, a Trianon átkaként megcsonkított nemzettest kebelében, immár a határvárosban működött a 23/9-es gyalogos zászlóalj, amelynek katonái a második magyar hadsereg kötelékében küzdöttek az ellenséggel és az elemekkel a Don mentén.

A szónok kiemelte, hogy az utókor számára szent kötelesség a főhajtás a hős elődök előtt, akik közül sokan, a haláltól megmenekülve sem tudtak a kommunizmus béklyóinak szorításában, a civil társadalomban teljes emberi életet élni.

A megemlékezést a Gyarmati Színkör műsora és az 1923-ban állított kőkereszt megkoszorúzása zárta.

Kiemelt fotó: Torjay Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában