Nógrád megye

2018.06.23. 06:55

Héhalom polgármestere egy igazi hős: tűzoltó és polgárőr egy személyben

Elismerésben részesült a közelmúltban Bakos József, Héhalom polgármestere, aki megkapta a 2017. év tiszteletbeli tűzoltója címet ki­tartó és kiváló munkájáért.

Nagy Orsolya

A község polgármestere hosszú évek óta segíti a helyiek életét nemcsak vezetői kötelességének teljesítésével, hanem önkéntes tevékenységgel is.

Sokan segítenek

A héhalmi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai amint megkezdik önálló tűzoltási és műszaki mentési tevékenységüket, jogosulttá válnak a BM OKF által erre a célra nyújtott támogatásra. Sok civil szervezet és vállalkozó segítette őket abban, hogy létrejöhessen a tűzoltószertár. A környező települések önkormányzatai támogatják az egyesületet, még azok is, amelyek nem tartoznak bele a vonulási településekbe. Ilyen Jobbágyi, Csécse vagy Ecseg. Ezekkel az adományokkal hatalmas boldogságot okoznak az egyesületnek, és persze segítik őket a fejlődésben is.

– Még 2010-ben létrehoztunk a faluban polgárőrséget a bűnözés visszaszorítására. Ekkor fogalmazódott meg bennem az önkéntes tűzoltóság gondolata. Hat évvel később úgy határoztunk, hogy megvalósítjuk. Először a Karancs speciális mentőkhöz csatlakoztunk, mint a speciális mentők szakosztálya. Nem sokkal később pedig úgy hozta a sors, hogy külön egyesületté váltunk. 2016-ban 78 önkéntes tett vizsgát – mondta Bakos József polgármester.

Hozzátette: ugyanebben az évben eldöntötték, hogy tűzoltószertárat építenek, amely teljes mértékben támogatásból valósult meg. Több tíz­millió forint gyűlt össze, rengeteg szervezet segített, de a héhalmi önkormányzat is sokat áldozott azért, hogy megépüljön a létesítmény. Kitért arra is, hogy augusztustól az önkéntes tűzoltó-egyesület a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül, önállóan is végezhet tűzoltási, műszaki mentési feladatokat, több mint tíz településen. Ehhez komoly feltételeknek kellett megfelelni, amelyeket sikeresen teljesítettek. Nemrégiben 33 önkéntes elvégezte a rendszerbeállító gyakorlatot is, amely kiemelten fontos ahhoz, hogy teljes jogkörrel rendelkező egyesületként működhessenek.

Bakos József kifejtette azt is, hogy mit jelent számára egy falut vezetni és önkéntes tűzoltónak lenni.

– Ugyanaz a kettő. Egyik pillanatban polgármester, a másodikban tűzoltó, a harmadikban pedig polgárőr vagyok. Van egy alapmondatom: a probléma csak addig probléma, ameddig nem tudok róla. Én így élem az életemet. Sokaknak próbálok segíteni. Ez nagyon régóta fontos a számomra, és nem azért csinálom, hogy elismerjenek, hanem mert ilyen a természetem, így érzem jól magam – mondta Héhalom polgármestere. A jövőben az önkéntes tűzoltó-egyesület egy garázsra és egy terepjáróra szeretne szert tenni. Ezen felül, ha minden jól megy, akkor a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól is kapnak egy tűzoltóautót.

 

Kiemelt fotó: Seres Tibor tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató adta át Bakos József polgármesternek az elismerést kiváló munkájáért

Fotó: Niederland Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában