Jegyzet

2018.05.31. 15:15

Virágszerető

Az idős asszony a műkő virágtartó peremére helyezte a szatyrát. Nem szokatlan, gondolhatták a járókelők, biztosan nehéz neki, megpihen egy kicsit.

Faragó Zoltán

A szatyor ugyan nem volt nagy és meglehetősen üresnek is tűnt, de hát, ha nehéz lett volna, akkor az idős asszony bizonyára leereszti maga mellé a járdára. A járókelők azt láthatták ezután, hogy az ősz néni szépen sorra veszi a virágokat, megsimogatja a kakassarkantyút, aminek a neve közönségesen csak szúnyogriasztó virág, cirógat párat a piros muskátlikon, a sárga balkonaranyán.

Pár nappal korábban ültették ki a növényeket a városgazdálkodás munkatársai, a poros, szürke, forgalmas városi ­utca egyik pillanatról a másikra üde színfolttal gazdagodott. A kertészek nemcsak kiültették, hanem reggelente meg is locsolták a növényeket, amitől a benzingőzös világ egy kicsit üdébb lett, föld- és vízillatú reggelek tették kellemesebbé azt az utcaszakaszt. A járókelők talán észre sem vették, hogy más a levegő, színesebb a világ…

Az idős asszony bizonyára nem így volt vele, mert matatott tovább a virágok között. A szemfülesebb járókelők talán észrevették és azt gondolták: gyomlál… Az idős asszony egy fél perc múlva tovább indult. A virágtartó pereméről leemelte a szatyrát, amiből szép, piros muskátli virágai kandikáltak ki.

Ügyesen csinálta, alig lehetett észrevenni, hogy mit művelt. Bár holmi közmondások szerint virágot lopni nem bűn, vajon mit szólt volna ehhez a városgazdálkodás?

 

Ezek is érdekelhetik