Kalonda

2018.05.30. 19:52

Jó palócok jövőképe: kereszt áll a határon

Palóc határkeresztet állítottak a minap, a szlovák-magyar határon Ipolytarnóc és a losonci járásban lévő szlovákiai Kalonda települések között. A palócok összetartozását jelképező kettős keresztet 68 településről, nagyrészt az Ipoly-, és a Dobroda völgyéből kapott faanyagból ácsolták, mindössze két hét alatt.

Gerhát Karina

Az ünnepségen csaknem ötszáz ember gyűlt össze, hogy részese lehessen annak a történelmi pillanatnak, amikor felállítják a határkeresztet. Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke, az esemény fővédnöke örömét fejezte ki, hogy sok település döntött úgy, összefog a palócságért, a magyarságért.

Régi épületekből, kerítésekből megmaradt faanyagot gyűjtöttek a településekről

– Egész életemet végigkísérte az álmodozás, amelyek közül sok mindent meg is valósítottam, nem volt ez másképp a határkereszttel sem – mondta lapunknak Papp Sándor. – Idén januárban tartottunk egy taggyűlést Kalondán, ahol azon sajnálkoztunk, mennyire gyengék és esendők vagyunk, illetve, hogy nekünk semmi sem sikerül. Ezen felbátorodva eldöntöttem, ha egyedül nem megy, akkor tegyük meg együtt. Elindult tehát a felhívás, amely első körben az Ipoly-, majd a Dobroda-mentére, később pedig több országba is eljutott. A Pro Kalondiensis Polgári Társulás kérésére az utóbbi hónapokban régi épületekből, kerítésekből megmaradt faanyagot gyűjtöttünk a palóc településekről a határkereszt elkészítéséhez.

Papp Sándor hozzátette: mindössze két hét alatt ácsolták össze a keresztet, ami nem volt egyszerű munka, hiszen különböző faanyagokból kellett összerakniuk. Ebben a tevékenységben nyolc, míg a szervezésben több mint ötven ember vett részt. Maga az ötletgazda is bevert egy szöget a kereszt elkészítésekor, erre a saját szalagját akasztotta fel.

Hozzátette: a határkereszt azt mutatja, honnan jövünk és mi ad nekünk tartást, ugyanis a palócságnak ereje van. Mindezek után köszönetét fejezte ki a szervezőknek.

– Nélkülük ugyanis nem lenne ez a kereszt, a kereszt nélkül pedig mi, magyarok nem lennénk itt a Kárpát-medencében. Hiszünk abban, hogy nem vagyunk elveszett nemzet, elveszett nép, hanem az Isten tenyerén megtartva élünk, és tesszük is még ezt sok ezer évig. Éljen a Felvidék, éljen a Kárpát-medence magyarsága, éljen a palócság! – fogalmazott Menyhárt József.

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a közgyűlés tavaly augusztus 20-án keresztet állított Salgótarjánban, a megyeháza előtt és hitvallást tett az ezeréves kereszténység mellett.

– Együtt élnek itt jó palócok és tót atyafiak, ezért a kereszt fejezze ki összetartozásunkat, éljünk a határ bármelyik oldalán – tette hozzá az elnök.

Papp Sándor, a kezdeményező Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnöke elmondta: a határkereszt 68 különböző településről érkezett faanyag-felajánlásból készült, ezzel is jelképezve a határon átnyúló palóc vidék összetartozását.

Az ötletgazda hozzátette: a magyarság és főként a palóc vidék egységének jelképeként készítették el, és állították fel a kettős keresztet.

Papp Sándor kifejtette: a Losonc környékén található magyar kistelepüléseken évtizedenként tíz, húsz vagy akár harminc százalékkal is fogyatkozik a magyarság, ha ez így folytatódik, néhány évtizeden belül el is tűnik erről a vidékről.

Hozzátette: már csak Kalondán ötven százalék feletti a magyarok aránya a térségi falvak közül, mindenhol máshol ettől kevesebb, van ahol már csak tíz-húsz százalék körüli.

 

– Célunk összefogni az önkormányzatokat, a civil szervezeteket, az egyházak képviselőit, más szereplőket a határ mindkét oldaláról, és elkezdeni velük ebben a kérdésben nagyon komolyan együtt dolgozni és gondolkodni – mondta Papp Sándor.

Az ünnepség végén megáldották a határkeresztet. Közben hangsúlyozták: egy nemzet, és egy nép vagyunk, amely szereti Istent és saját szülőhazáját, a szép Palócföldet, annak kultúráját, továbbá csodálatos nyelvét.

Ezt követően felállították a kettős keresztet, majd a jelenlévők közül sokan rákötöttek saját szalagjukat.

Kiemelt fotó: Niederland Dávid

 

Ezek is érdekelhetik