Jó hangulat

2018.05.21. 12:57

Balkan Fanatik és tűzijáték: ilyen volt a Bujáki Vasárnap

A hagyományokat élteti és mutatja meg másoknak a Bujáki Vasárnap, amelyet immár harmincötödik alkalommal rendeztek meg a településen.

Nagy Orsolya

A rendezvényt megelőző napon erdei túrát szerveztek, amely során a résztvevők ellátogattak a falu és környékén található nevezetességekhez, így például a Sasbérci kilátóhoz, a Kálváriához vagy a Szent Márton szoborhoz. Másnap ünnepi szentmisével kezdték a napot, majd az érdeklődők különféle kiállításokat tekinthettek meg az egész napos zenés és táncos előadások mellett. A délutáni órákban kikérték a menyasszonyt, majd lakodalmas menet indult a faluban. A helyi fiatalok és idősek népviseletbe öltözve mutatták meg, hogy milyen is egy igazi vidéki lakodalom. Később Borbély Gábor, a település polgármestere köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, amikor először megszervezték ezt az eseményt senki nem gondolta, hogy mostanra ilyen neves és jeles rendezvénysorozattá növi ki magát.

Kiállítások sokasága

A Bujáki Vasárnapon számos tárlat várta az érdeklődőket. Az oda látogatók megtekinthették például Bódi Zsolt, helyi festőművész alkotásait. A kétkerekű járművek szerelmesei a Galga Moped Klub Hagyományőrző Egyesület motorbemutatóját élvezhették. Aki pedig a település és a rendezvény történetére volt kíváncsi, azt a helyi művelődési központban várta tárlat. Emellett pedig Glatz Oszkár állandó kiállítását is megcsodálhatták az arra járók.

– Kevés olyan rendezvény van, amelyet egymást követően harmincöt alkalommal tartanak meg. Ez idő alatt sokat változott ez az összejövetel, rengeteg fejlődésen ment keresztül – mondta a polgármester. Hozzátette: céljuk, hogy megőrizzék és tovább adják a hagyományaikat, valamint bemutassák az embereknek Buják kultúráját.

A pünkösd lényegét hangsúlyozta beszédében dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke. Úgy fogalmazott: ennyi ember egy cél érdekében, egy hitért, egy vallásért és egymásért egymást szeretve éljen boldogan. Ez ennek az ünnepnek a jelentősége. A nagyszabású rendezvényt végül a Balkan Fanatik együttes koncertje és tűzijáték zárta.

 

Kiemelt fotó: Balázs Ladóczki

 

Címkék#Buják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában