Tar

2018.03.05. 11:37

Tari Pajtások a Nemzeti Színházban: hihetetlen produkciót láthatott a közönség

A Nemzeti Színház színpadán lépett fel nemrégiben a településen szerveződött színjátszó kör. Kimagasló sikert értek el a Gyóntatás című darabbal.

Nagy Orsolya

Méltató emléklapban részesült a közelmúltban a község színjátszó csoportja. A pajtaszínházi program alkalmából szerveződött ujjá az elméletileg ugyan működő, de már hosszú évek óta inkább csak emlegetett Tari Pajtások Színjátszókör.

A településen élők összefogtak és egy nyolc főből álló csapat alakult meg még tavaly augusztusban. A csoport tagjai között ott van Turopoli Zsolt, a falu polgármestere, Kelemen Józsefné, Nagy Ádám, ­Zagyva Anna Mária, Antal Bálint, Nagy Noémi, Chalupa József és Mészáros Katalin. A vállalkozó szellemű helyiek a Nemzeti Színház színpadán néhai Marschalkó Zsolt Nógrád megyei, pásztói és salgótarjáni kötődésű drámaíró és tanár Gyóntatás című komédiáját adták elő, ami hatalmas sikert aratott. A csapat felkészülésben Máté Krisztián, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színésze és rendezője segített. A tari színjátszó kör kimagaslóan teljesített a budapesti rendezvényen és a megyében is egyre népszerűbbek.

Népszerű az amatőr színjátszás

A Pajtaszínház program még 2015-ben indult el a ­Nemzeti Művelődési Intézet által ­azzal a céllal, hogy felélessze a közösségépítő vidéki ­amatőr színjátszás hagyományait. A projekt keretében megala­kuló vagy újraszerveződő színjátszó körök munkáját a szakmai együttműködő Magyar Teátrumi Társaság mentorai segítették. A program első évadai bebizonyították, hogy a hiánypótló szándékkal elindított kezdeményezésre nagyon komoly igény mutatkozik. Idén immár hatvankét település lépett fel a Nemzeti Színház színpadán, köztük a Nógrád megyei kistelepülés, Tar is.

A Tari Pajtások Színjátszókör előadása a színészek felszabadult játékának, lelkesedésének és jó stílusérzéknek köszönhetően egy hihetetlenül szórakoztató, profi produkció. A helyzetkomikumok bravúros megoldása és az egymással való összekacsintások a színpadon, az őszinte jelenetek, olyan felszabadult légkört teremtettek, melyek érezhetően hatással voltak a nézőtérre is, legalábbis a hangos felnevetések erre engednek következtetni. Szívből gratulálunk a társulatnak, és reméljük, hogy még sok ilyen színdarabbal lepik meg a közönséget, garantált jó kedvet és minőségi szórakozást nyújtva ezzel mindenkinek! – olvasható azon a méltató emléklapon, amelyet büszkén mutatott meg a falu polgármestere.

Mint mondta, amikor Taron először előadták a darabot, teljesen megtelt a művelődési ház nagyterme. Turopoli Zsolt hozzátette, hogy a Gyóntatás című előadással több helyen is fellépnek a jövőben. – Nemrégiben Csécsén adtuk elő a művet, de több rendezvényen is jelen leszünk idén. Terveink szerint minden évben megtanulunk egy-egy darabot és be is mutatjuk azt – tette hozzá a polgármester. Hozzátette, hogy jövőre már nem tudnak fellépni a Pajtaszínház programján, hiszen csak frissen, vagy az újjá alakult csoportoknak van lehetőségük szerepelni. A helyi színjátszó kör megmutatta, hogy a település ezen a téren is értékkel rendelkezik.

Jelenet az előadásból. A megyei néhai szerző darabját megyei színjátszók adták elő Fotó: Csépe Attila

Címkék#Tar
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában