Szécsény

2018.03.02. 11:23

Táblajátékok fejlesztik a diákok képességeit

A városban működő II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium kis- és nagydiákjai körében egyaránt népszerű a táblajáték, amely a közismert sakk és a malom mellett nagyon sok egyéb játékot is magába foglal.

Két csoportban tartanak foglalkozásokat, külön az alsó tagozatosoknak, illetve az ötödiktől nyolcadik osztályosoknak. A szakköri foglalkozások hetente vannak, összesen mintegy ötvenen ismerkednek a különböző táblajátékok szabályaival, és mérik össze tudásukat is a társaikkal. Az alsó tagozatosokból álló csoport vezetője Kuruczné Rados Beatrix tanárnő, a nagyobb diákok Juhász Katalin matematika-fizika szakos, illetve Mihály Olga matematika szakos tanárok vezetésével vesznek részt a foglalkozásokon.

Juhász Katalin a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére elmondta, hogy évente négy-öt új játékot tanítanak meg a gyermekeknek. Ezeknek különböző nehézségi fokai ismertek. A táblajáték fejleszti a diákok logikai, koordinálási és megfigyelő készségeit, emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a szabadidő eltöltésének hasznos formája. A tanulók házi és országos versenyeken adnak számot leleményességükről, ügyességükről. Az országos csapat- és egyéni versenyekről a szécsényi diákok több alkalommal dobogós helyezésekkel tértek haza.

Buri Epifániának a humán tárgyak a kedvencei. Azért jelentkezett a szakkörbe, hogy a logikai készségét fejlessze, emellett vonzotta a jó közösség is. A sok-sok játék közül a dámát emelte ki, amelynek több variációja is ismert. Elújságolta, hogy otthon a baráti körben is terjeszti a játékot.

Simon Péternek Mihály Olga, aki egyébként a matematikatanárnője javasolta, hogy jelentkezzen a szakkörbe.A reál érdeklődésű fiú nem bánta meg. Elújságolta, hogy tavaly Hejőkeresztúron, az országos versenyen a csapatuk a negyedik helyen végzett. Kedvenc játéka a mancala, ami kitűnően fejleszti a számolási készséget – az összeadás, kivonás, pótlás, a számok bontásának művelete a játék során végig jelen van.

Szabó Kristóf lapunknak elárulta, hogy szeret játszani, kedveli a logikai felad­ványokat. A szakkörbe az osztály­társa javaslatára jelentkezett.

Kiemelt fotó:  Az iskolában népszerű a diákok körében a játék, Fotó: H. Cs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában