jegyzet

2018.03.26. 12:11

Robotok és élet

Lassan, de biztosan eljön az az időszak, amikor önve­zető autókkal fogunk közlekedni.

Szabó Rita

Jelenleg már személyautóknál tesztelik ezek hatékonyságát, 2025-re pedig már a kamionokat is automatizálni fogják, ezzel is jelentős csökkenésre számítanának a hivatásos sofőrök fáradtságából eredő baleseteknél.

Nemrégiben azonban pont egy ön­vezető tesztautó gázolt halálra egy nőt, ami rögtön kérdéseket vetett fel az emberben: kit terhel felelősség a mesterséges intelligencia tetteiért? A fedélzeti kamera felvételei szerint egy hús-vér sofőrnek is lehetetlen lett volna úgy korrigálnia a haladási irányt, hogy elkerülje a balesetet.

Érdekes belegondolni, de állítólag ezekbe az autók­ba már olyasfajta szenzorokat telepítenek, amelyeknél jelen esetben egy mesterséges intelligenciának kell választania a potenciális áldozatok között.

Például ha egy fiatal, sportos hölgy és egy túlsúlyos, idős férfi a két opció, akkor az autó egy elkerülhetetlen baleset esetén az utóbbit fogja választani áldozatnak, megkímélve a másik életét.

Véleményem szerint egyelőre kevesen vagyunk azok, akik rábíznák az életüket egy robotra, személy szerint pedig engem egyenesen feszélyezne, ha csak tehetetlenül üldögélnék a vezetőoldali ülésen.

Jelenleg még nincs kiforrott jogi válasz arra, hogy a tragikusan végződő esetek után kit vonnak felelősségre, de a rohamosan fejlődő technikára való tekintettel attól tartok, erre már nem kell sokat várni. Vajon jó lesz ez nekünk?

Kiemelt fotó: Pinterest

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában