Diósjenő

2018.03.29. 11:28

Önként jelentkezett az USA hadseregébe

Tízesztendős korában élte át az 1956-os eseményeket, fiatal felnőttként pedig már új hazája hadseregének kötelékében harcolt a viet­námi hadszíntéren.

H. H.

Frank Wilson – aki Vén Ferenc néven látta meg a napvilágot Budapesten – Diósjenőn mesélt kacskaringós életútja maradandó élményeiről.

Az andaui híd

Frank Wilson kiemelte, amikor a közelmúltban a Fertő tó környékén motoroztak, eszébe jutott egy fiatalkori olvasmánya: James A. Michener „The brigde at Andau” címmel írt bestseller könyvet arról, hogy a Hanság-főcsatorna felett található fahídon 1956 novemberében tízezrek menekültek át Ausztriába, míg a szovjetek fel nem robbantották. A helyszínen, Moson­tarcsától délre, a két ország határán az utókor történelmi emlékhelyet létesített.

 

 

A község tájházának kicsi előadótermében némi tört magyarsággal beszélt a férfi gyermekkoráról és viszontagságairól. Rákospalotán nőtt fel, és akkor észlelte, hogy baj van, amikor a kíváncsi fiúcskát édesapja elparancsolta az ablaktól. Hallotta, miként dübörögnek a szovjet tankok az utcákon, páni félelem fogta el, amikor egy „ruszki” kiskatona a pincéjükben a falba lőtt. Nemsokára már Budán volt a család, innen vonattal indultak el az ismeretlenbe. A nyugati határszélen csoportjukat az éjszakában a terepet ki­tűnően ismerő testvérpár kísérte át az osztrák oldalra, miközben köröttük jelzőrakéták szálltak a magasba.

 

Frank Wilson viszontagságos életpályát futott be Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

 

Nevelőanyjuk kívánságára keltek át az óceánon, és végül egyházi segédlettel telepedtek le egy penn­sylvaniai kis­városban.

Az időközben Frank Wilson nevet felvett fiatalember nehezen sajátította el az angol nyelvet, és amikor felcseperedett, a nehéz anyagi körülményeik miatt egy hívogató választása volt: önként belépett az ame­rikai hadseregbe.

Pár év múlva már a vietnámi dzsungelben találta magát. Hang­súlyozta, össze sem hasonlítható az a szörnyűség, amit ő tapasztalt a kalandfilmekben látható Rambo-világgal.

Diósjenőre egy motoros barátja, Lestyán Gábor révén érkezett, és másfél órás előadása vastapsot aratott a közönség körében.

Kiemelt fotó a vietnámi háborúról: adelaidenow.com.au

Címkék#Diósjenő
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában