Cicicicc!

2018.03.27. 14:20

Nógrádi hiúzok: megvan a válasz a nagy kérdésre

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a nagy médiafigyelemre való tekintettel mai közleményében ismét beszámolt a Nógrád megyei hiúz észlelésekről, valamint egy figyelemfelhívásról.

Oláh Nikolett

Korábban már beszámoltunk a Nógrádban található erdei vadkamera által megörökített, hiúzt ábrázoló képek valódiságáról. Az viszont még kérdéses maradt, hogy a január 20-án és a február 15-én készült fotókon ugyanaz a példány volt-e látható. A Bükki Nemzeti Park március 27-ei közleményéből most megkapjuk erre a választ, sőt még többet is.

Harmos Krisztián és Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park munkatársai mai közleményükben az alábbiakról számolnak be:

„ Igazgatóságunk munkatársai mindkét esetben az észlelések helyszínén fellelhető életnyomok alapján igyekeztek minél többet megtudni az állatról. Az erős havazás ellenére több kilométer hosszon sikerült az állat csapáinak rögzítése.„

 

A vadkamera felvételén látható hiúz csapája Fotó: Lantos István, BNPI

 

”A részünkre átadott összesen hat fotó alapján megállapítható volt, hogy a képeken néhány hét eltéréssel ugyanaz a hiúz egyed képe került rögzítésre. A hiúz jelenlétéről tanúskodó kapott és gyűjtött bizonyítékok nagy jelentőségűek a faj nógrádi előfordulásának tekintetében. Az aktuális észlelések néhány kilométeres környezetéből, a megyehatár másik oldaláról – vadgazdálkodóktól és saját gyűjtésből – korábban is kaptunk a hiúz és a másik két nagyragadozónk jelenlétével kapcsolatos észlelési adatokat.”

 

Fotó: BNPI archívum

 

Továbbá a faj mátrai, bükki, tarnavidéki vagy éppen nógrádi előfordulási helyén igyekeznek a helyi vadgazdálkodókat is bevonni a nagyragadozók észlelésébe, és az előkerülő információk kölcsönös megosztásába.

Ebben a munkában számos vadgazdálkodó szívesen együttműködik a Nemzeti Parkkal, érdekes megfigyeléssel segítik munkájukat. Kollégáik a hiúzok más élőhelyeit is folyamatosan figyelemmel kísérik. A Bükk területéről olykor hétheti, máskor havi rendszerességgel sikerül aktivitását észlelni.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában