Zabar

2018.03.07. 19:53

Németh Lajos már tudja, hol lesz a következő tél legkülönlegesebb fesztiválja

Már most írják be a 2019. január 12-ei dátumot a naptárba, mert Zabar nem akármilyen téli programmal készül.

Oláh Nikolett

Egy nemrégiben elnyert pályázati támogatás révén 2019. január 12-én végre megvalósul a zabariak álma: egy különleges fesztivált rendezhetnek a faluban, amely az ottani hidegrekordokra alapozva nyújt tartalmas kikapcsolódást az odalátogatóknak.

Nógrád megye egyik kisközségébe, Zabarra 2000. elején telepítették azt a meteorológiai állomást, amely talán az egyik legnagyobb népszerűségnek örvend az országban. Nem csoda, hiszen három évvel később be is írta magát a rekordok könyvébe: január 12-én a legalacsonyabb napi minimumhőmérséklet ugyanis -31,9 celsius fok volt. Tehát az imént említett dátumok egyezősége nem véletlen.

– Az ország több, távolabbi pontján jártam már, ahol Pásztó és Szécsény nevét nem, Zabarét viszont nem csak hogy ismerték, de azt is tudták az ország mely pontján található. Ez leírhatatlan boldogsággal tölti el az ember szívét – mondta Ferencz Nándor Lajos, polgármester mosolyogva.

 

Fotók: turistamagazin.hu

 

Hozzátette: sokat morfondíroztak a dátum kiválasztásán. A nyári időszakban ugyanis könnyebb kimozdítani az embereket az otthonukból, míg télen rendszeresen begubóznak a jó meleg kandalló elé. Végül nyomós érvek sorakoztak fel a tél mellett, így eldőlt a jövő évi Zabari Heves Jeges Fesztivál időpontja, amely 2020-ban Jégvarázs Fesztivál néven várja majd a kikapcsolódni vágyókat.

 

A leghidegebb utcája a községnek Belsőzabaron található.

 

– Régóta szerettünk volna egy nagyobb szabású eseményt rendezni községünkben, ehhez azonban nem állt rendelkezésünkre a megfelelő pénzösszeg. Most, a körülbelül 1,2 millió forintos kapott támogatással már megteremtődtek azok a feltételek, amelyek a következő két évre betervezett rendezvények lebonyolításához elengedhetetlenek – közölte a polgármester.

 

Külsőzabar a római katolikus templommal.

 

Mint mondta: változatos programokkal készülnek a fesztiválra. Például lesz jégszobrászat, jeges úton történő vezetéstechnikai bemutató, jégkirálynő választás és quadozási lehetőség is. Ezen felül, játékos vetélkedők, különféle extrém túrák és gasztronómiai helyi ínyencségek színesítik majd a palettát. A vendégek vacogásmentességéről a finom forralt borok és a különféle teák fognak gondoskodni. Reméli, nemcsak a helyi, de az országos média is jelen lesz ezen a nem hétköznapi mulatságon.

 

Itt még a hőmérő is megfagy sokszor.

 

Élő kapcsolás

Németh Lajos, meteorológus és Csehy Andás, a TV2 reggeli műsorának riportere február 26-án jelentkezett be élő adásban Zabarról, ahol akkor – Kékestetővel megegyezően -  mínusz 18 fokos hideget mértek. Megkérdeztük a meteorológust, hogyan érezte magát az ország leghidegebb klímájú falujában:

– Jómagamat és kollégáimat a polgármester úr és családja szállásolt el, így a február 25-ei éjszakát már a hidegrekordjairól jól ismert Zabaron tölthettük. Roppant családias fogadtatásban részesültünk, nem csak szállásadóink, de a helyiek által is. Sajnos nem sok időt tölthettünk itt, mert az idő szorított minket. Nagyon várom és szurkolok, hogy a tervekből valóság váljon, illetve azért is, hogy jövőre a munkatársakkal együtt részesei lehessünk ennek a fantasztikus eseménynek.

 

Csehy Andás, a TV2 reggeli műsorának riportere és Németh Lajos, meteorológus a Zabar táblánál örökítették meg a hideg pillanatot. Borítófotó: Ferencz Nándor Lajos

 

– Március nyolcadikán érkezik hozzánk egy profi rendezvényszervező, ezzel tehát hivatalosan is elindulunk a megvalósítás útján. Örülnénk, ha hagyománnyá válna ez az akció, hiszen ez az utolsó esélyünk a falu megmentésére, valamint a fiatalok itt tartására. Egy kellemes és nyugodt településen boldogan élhet az ember, nem beszélve a csodás természeti szépségekről.

Célunk megismertetni és megszerettetni ezt a környéket, titkon bízva abban, hogy a későbbiekben a rengeteg eladásra váró kis- és nagy házak újra megtelnek élettel – zárta gondolatait Ferencz Nándor Lajos.

Hidegrekordok

Miskolctapolca, 1950 előtti nevén Görömbölytapolca Miskolc városrésze, ezen a helyen 1940. február 16-án -35 fokot mértek, és bár akkor Zabaron még nem volt mérőállomás, az idősektől a zabariak úgy tudják, hogy itt akkor még annál is hidegebb reggelre ébredtek.

Múlt évben, július 17-én megdőlt a minimum hőmérséklet országos rekordja: Zabaron hajnalban 5,5 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel letaszítva a trónról Szécsényt, ahol a korábbi rekord 5,6 fok volt.

Kicsivel több, mint egy hónap múlva ismét a falura szegeződtek az elképedt tekintetek, amikor 2,6 fokot mért itt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez 1 fokkal kevesebb, mint az eddigi legalacsonyabb augusztus 24-i minimum-hőmérséklet.

 

Mesés téli kilátás a temető dombjáról.

 

Címkék#Zabar
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában